ROY EIJKELKAMP
HOOFDSTUK 1
GROOTS
Jong bloed en oude faam
het team
Al op zijn vijfde weet chef Roy Eijkelkamp (34) wat hij wil: koken op een zo hoog mogelijk niveau. Pascal Beeren (36) kent niet anders dan twee sterren, als derde generatie eigenaar van De Bokkedoorns.
1. KOOKGEK >> Cas Spijkers op tv.
2. ONTMOETING >> Een klop.
3. DE BOKKEDOORNS >> Een icoon.
4. PASCAL >> Twee sterren-jeugd.
5. 2017 >> Een chef gaat weg.
6. OPVOLGING >> De jongste?
IN DIT HOOFDSTUK
“IK WERD GEBELD
DOOR DE VORIGE CHEF. DIE
ZEI DAT HIJ WEGGING."
“Cas Spijkers was mijn
Michael Jackson.
Hij DEED alles wat ik wilde
DOEN in mijn leven.”
Vijf jaar oud:
Een jongen van vijf uit het Achterhoekse Vorden ziet Cas Spijkers op televisie en weet meteen wat hij wil gaan doen in zijn leven: koken. Dat bourgondische, dat is fantastisch. Op zijn dertiende start Roy Eijkelkamp zijn eerste vakopleiding. Als hij op de Horecava het wedstrijdkoken ziet, doet hij een belofte: volgend jaar sta ik daar. En dat doet hij; hij haalt de halve finale in 2012. Het jaar erna wil hij in de finale komen. Dat doet hij en hij wint.
VERLIEFD OP KOKEN
VIDEO // 02:03 minutEN
“Die man stond
zo dicht bij het
leven, bij
zichzelf.”
De ambitieuze 19-jarige Roy Eijkelkamp doet de Cas Spijkers Academie. Dan wordt er ’s avonds op de deur geklopt…
IN 1961 startten john en miep BEEREN
EEN RESTAURANT IN DE DUINEN.
ICOON IN DE DUINEN:
Restaurant De Bokkedoorns is gelegen op een idyllische plek in de duinen van Overveen en wordt in 1961 opgericht door John en Miep Beeren. In 1976 neemt zoon John jr. het stokje over en in 1978 veroveren ze als een van de acht restaurants in Nederland een Michelinster. Samen met de legendarische chef-kok Lucas Rive bouwt hij het restaurant in 1991 uit tot een tweesterrenzaak. Een groot deel van zijn leven groeit diens zoon Pascal op met die twee sterren. Neemt ook hij de zaak over van zijn vader? Dat is allesbehalve zeker.
DE BOKKEDOORNS
VIDEO // 02:12 minutEN
“Ik heb mijn
leven lang
gezegd dat
ik het níet
zou doen”
Pascal Beeren is opgegroeid in De Bokkedoorns. Maar het overnemen, dat was hij niet van plan. Tot Pasen 2015.
EEN VACATURE VOOR EEN
TWEESTERRENCHEF, DAT
ZIE JE NIET VAAK.
December 2017:
Roy valt bij het wedstrijdkoken op door zijn prestaties. Toenmalig chef Lucas Rive haalt hem in 2008 binnen als leerling bij De Bokkedoorns. Deze iconische chef is dan in totaal al zesentwintig jaar de chef bij De Bokkedoorns. In 2015 volgt Menno Post hem op. Eind 2017 vertrekt ook hij. In Nederland zijn er maar vijf twee-sterrenrestaurants waarvan de chef niet de eigenaar is. Dus als er een vacature vrijkomt, waar haal je dan een nieuwe chef vandaan? Of heb je deze al in huis? De familie Beeren gaat in beraad.
EEN CHEF VERTREKT
VIDEO // 02:21 minutEN
“Natuurlijk is
het gek, hij zou
de jongste
tweesterrenchef
van Nederland
worden”
December 2017: een chef vertrekt. Pascal belt met zijn vader. Roy krijgt bezoek van de vertrekkende chef. De sous-chef begint te denken. Kan het, al zo jong?
hoofdstuk 2: Bleekselderijbouillon
Het jaar 2018 is begonnen en er moet gewerkt worden. Een nieuwe chef, een nieuw team, een nieuwe kaart. Chef Roy begint ieder gerecht met de saus ‘de ziel van het gerecht’.
volgend hoofdstuk
hoofdstuk 1
Al op zijn vijfde weet chef Roy Eijkelkamp (34) wat hij wil: koken op een zo hoog mogelijk niveau. Pascal Beeren (36) kent niet anders dan twee sterren, als derde generatie eigenaar van De Bokkedoorns.
het team
Jong bloed en oude faam
“IK WERD GEBELD
DOOR DE VORIGE CHEF. DIE
ZEI DAT HIJ WEGGING."
1. KOOKGEK >> Cas Spijkers.
2. ONTMOETING >> Een klop.
3. DE BOKKEDOORNS >> Een icoon.
4. PASCAL >> Twee sterren-jeugd.
5. 2017 >> Een chef gaat weg.
6. OPVOLGING >> De jongste?
IN DIT HOOFDSTUK
Cas spijkers was mijn
michael jackson.
Hij DEED alles wat ik wilde
DOEN in mijn leven.”
Vijf jaar oud:
Een jongen van vijf uit het Achterhoekse Vorden ziet Cas Spijkers op televisie en weet meteen wat hij wil gaan doen in zijn leven: koken. Dat bourgondische, dat is fantastisch. Op zijn dertiende start Roy Eijkelkamp zijn eerste vakopleiding. Als hij op de Horecava het wedstrijdkoken ziet, doet hij een belofte: volgend jaar sta ik daar. En dat doet hij; hij haalt de halve finale in 2012. Het jaar erna wil hij in de finale komen. Dat doet hij en hij wint.
VERLIEFD OP KOKEN
De ambitieuze 19-jarige Roy Eijkelkamp doet de Cas Spijkers Academie. Dan wordt er ’s avonds op de deur geklopt…
VIDEO // 02:03 minutEN
“DIE MAN STOND
ZO DICHT BIJ HET
LEVEN, BIJ
ZICHZELF.”
IN 1961 STARTTEN JOHN EN
miep beeren een restaurant
in de duinen
ICOON IN DE DUINEN:
Restaurant De Bokkedoorns is gelegen op een idyllische plek in de duinen van Overveen en wordt in 1961 opgericht door John en Miep Beeren. In 1976 neemt zoon John jr. het stokje over en in 1978 veroveren ze als een van de acht restaurants in Nederland een Michelinster. Samen met de legendarische chef-kok Lucas Rive bouwt hij het restaurant in 1991 uit tot een tweesterrenzaak. Een groot deel van zijn leven groeit diens zoon Pascal op met die twee sterren. Neemt ook hij de zaak over van zijn vader? Dat is allesbehalve zeker.
DE BOKKEDOORNS
“IK HEB MIJN
LEVEN LANG
GEZEGD DAT
IK HET NÍET
ZOU DOEN”
VIDEO // 02:12 minutEN
Pascal Beeren is opgegroeid in De Bokkedoorns. Maar het overnemen, dat was hij niet van plan. Tot Pasen 2015.
een vacature voor een
een tweesterrenchef
zie je niet vaak
December 2017:
Roy valt bij het wedstrijdkoken op door zijn prestaties. Toenmalig chef Lucas Rive haalt hem in 2008 binnen als leerling bij De Bokkedoorns. Deze iconische chef is dan in totaal al zesentwintig jaar de chef bij De Bokkedoorns. In 2015 volgt Menno Post hem op. Eind 2017 vertrekt ook hij. In Nederland zijn er maar vijf twee-sterrenrestaurants waarvan de chef niet de eigenaar is. Dus als er een vacature vrijkomt, waar haal je dan een nieuwe chef vandaan? Of heb je deze al in huis? De familie Beeren gaat in beraad.
EEN CHEF VERTREKT
“NATUURLIJK IS HET GEK,
HIJ ZOU DE JONGSTE
TWEESTERRENCHEF VAN
NEDERLAND WORDEN”
VIDEO // 02:21 minutEN
VIDEO // 02:21 minutEN
“NATUURLIJK IS HET GEK,
HIJ ZOU DE JONGSTE
TWEESTERRENCHEF VAN
NEDERLAND WORDEN”
December 2017: een chef vertrekt. Pascal belt met zijn vader. Roy krijgt bezoek van de vertrekkende chef. De sous-chef begint te denken. Kan het, al zo jong?
VIDEO // 01:23 MINUTEN
Het jaar 2018 is begonnen en er moet gewerkt worden. Een nieuwe chef, een nieuw team, een nieuwe kaart. Chef Roy begint ieder gerecht met de saus ‘de ziel van het gerecht’.
volgend hoofdstuk