Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Offline: This content can only be displayed when online.

EEN FRIS BEGIN

APPEL- EN
BLEEKSELDERIJCOMPOTE

Het gerecht nadert een einde, maar het verhaal is net begonnen. Op 11 december 2018 hoort het team wat de Michelingids vindt van het niveau. Behouden ze hun twee sterren?

ROY EIJKELKAMP

Hoofdstuk 6

GROOTS

"SIGNATURE DISH? DAT PAST

NIET BIJ MIJ. LAAT GASTEN

MAAR ZEGGEN WAT GOED IS."

Offline: This content can only be displayed when online.

1. COMBINATIE >> Fris en zilt.

2. DE TEST >> Het team proeft.

3. UITGELICHT >> De zoetzure gel.

4. HET PALET >> Smaken in de gel.

5. UITGELICHT >> Agar agar.

6. FINALE >> Het Michelin gala.

7. RECEPT >> Compote.

IN DIT HOOFDSTUK:

Offline: This content can only be displayed when online.

IDEAAL HUWELIJK:

Bleekselderij en appel: de klassieke combinatie uit de Waldorfsalade. Waar de stengels van de bleekselderij iets ziltigs hebben dat herinnert aan soep, heeft de appel juist iets friszuurs. Selderij benadrukt in een gerecht de zoete smaak van vlees of schaal- en schelpdieren. Appel gecombineerd met schaal- of schelpdieren verfrist een gerecht. Een ideaal huwelijk dus.


APPEL EN BLEEKSELDERIJ

Offline: This content can only be displayed when online.

Met de compote en de kaviaar erbij is het gerecht af. Pascal en zijn vader schuiven aan om te proeven en hebben bij de eerste aanblik hun bedenkingen…

VIDEO // 01:55.MINUTEN

“Ik dacht: Roy,
  dit is toch veel
  te simpel…
  hou nou op”

VIDEO // 01:55.MINUTEN

“Ik dacht: Roy,
  dit is toch veel
  te simpel…
  hou nou op”

UITGELICHT:

Een smaakmaker in het gerecht is de compote van zoetzure gel. Roy: “Als je een bouillon toevoegt aan je bleekselderij en die op de langoustines legt, dan ‘lekt’ dat weg. Dat gaat niet. Doordat de gel wat dikker is, kan het wel. De functie van de gel is dat hij in je mond blijft hangen. Je hebt je structuren nodig en binding, maar ook dit is precisiewerk. Er even een scheutje water bij doen als hij te dik is, kan niet. Dan verander je het hele recept.”

ZOET ZURE GEL

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

het smaakpalet

TIK OP DE INGREDIËNTEN EN ONTDEK DE SMAKEN

 Agar agar heeft geen elasticiteit:

 ALS JE HET INDUWT,

BREEKT HET.

Offline: This content can only be displayed when online.

Koken is revolutie voeren

UITGELICHT

Agar agar is een vegetarisch bindmiddel van zeewier. Het vervangt de gelatine in gerechten. Agar agar heeft geen elasticiteit: als je het induwt, breekt het. Hierdoor kun je er gel van maken, zonder dat het slijmerig wordt. De bereidingswijze is anders dan die van gelatine. Het voordeel is dat het product stolt bij kamertemperatuur. Het hoeft niet op te stijven in de koelkast en blijft langer goed met warm weer. Het nadeel is dat het na een paar dagen zijn bindingskracht verliest.

AGAR AGAR

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

11 december 2018: het DeLaMar Theater, Amsterdam. De Michelinsterren worden bekend gemaakt. Heel culinair Nederland is aanwezig. Roy en Pascal beginnen ’m te knijpen…

VIDEO // 02:46 MINUTEN

“Als die ster er
  nu afvalt, ben ik
  getekend voor
  het leven”

Recept

Fris en ziltig: de compote van bleekselderij, appel en zoetzure gel maken het gerecht helemaal af.

In hoofdstuk 8 vind je de bereiding van dit gerecht.

APPEL- EN 
BLEEKSELDERIJCOMPOTE

Offline: This content can only be displayed when online.

Volgend hoofdstuk is het tijd voor inkopen en de keuzes van de chef. Eén hoofdrolspeler is nog niet geïntroduceerd: de kaviaar.

volgend hoofdstuk

Het gerecht nadert een einde, maar het verhaal is net begonnen. Op 11 december 2018 hoort het team wat de Michelingids vindt van het niveau. Behouden ze hun twee sterren?

EEN FRIS BEGIN

APPEL- EN
BLEEKSELDERIJCOMPOTE

hoofdstuk 6

“signature dish? dat past

niet bij mij. laat gasten

MAAR ZEGGEN WAT GOED IS."

1. COMBINATIE >> Fris en zilt.

2. DE TEST >> Het team proeft.

3. UITGELICHT >> Zoetzure gel.

4. HET PALET >> De smaken

5. UITGELICHT >> Agar agar.

6. FINALE >> Het Michelingala.

7. RECEPT >> Compote.

IN DIT HOOFDSTUK:

IDEAAL HUWELIJK:

Bleekselderij en appel: de klassieke combinatie uit de Waldorfsalade. Waar de stengels van de bleekselderij iets ziltigs hebben dat herinnert aan soep, heeft de appel juist iets friszuurs. Selderij benadrukt in een gerecht de zoete smaak van vlees of schaal- en schelpdieren. Appel gecombineerd met schaal- of schelpdieren verfrist een gerecht. Een ideaal huwelijk dus.


APPEL EN BLEEKSELDERIJ

“ik dacht: roy,
  dit is toch veel
  te simpel...
  hou nou op”

VIDEO // 01:55 minutEN

Met de compote en de kaviaar erbij is het gerecht af. Pascal en zijn vader schuiven aan om te proeven en hebben bij de eerste aanblik hun bedenkingen…

UITGELICHT:

Een smaakmaker in het gerecht is de compote van zoetzure gel. Roy: “Als je een bouillon toevoegt aan je bleekselderij en die op de langoustines legt, dan ‘lekt’ dat weg. Dat gaat niet. Doordat de gel wat dikker is, kan het wel. De functie van de gel is dat hij in je mond blijft hangen. Je hebt je structuren nodig en binding, maar ook dit is precisiewerk. Er even een scheutje water bij doen als hij te dik is, kan niet. Dan verander je het hele recept.”

ZOET ZURE GEL

De SMAKEN van de zoetZure gel.

het smaakpalet

agar agar heeft geen 

ELASTICITEIT:als je het induwt,

BREEKT HET.

UITGELICHT

Agar agar is een vegetarisch bindmiddel van zeewier. Het vervangt de gelatine in gerechten. Agar agar heeft geen elasticiteit: als je het induwt, breekt het. Hierdoor kun je er gel van maken, zonder dat het slijmerig wordt. De bereidingswijze is anders dan die van gelatine. Het voordeel is dat het product stolt bij kamertemperatuur. Het hoeft niet op te stijven in de koelkast en blijft langer goed met warm weer. Het nadeel is dat het na een paar dagen zijn bindingskracht verliest.

AGAR AGAR

VIDEO // 02:46 minutEN

“als die ster er
  nu afvalt, ben
  ik getekend
  voor het
  leven”

11 december 2018: het DeLaMar Theater, Amsterdam. De Michelinsterren worden bekend gemaakt. Heel culinair Nederland is aanwezig. Roy en Pascal beginnen ’m te knijpen…

Recept

Fris en ziltig: de compote van bleekselderij, appel en zoetzure gel maken het gerecht helemaal af.

In hoofdstuk 8 vind je de bereiding van dit gerecht.

APPEL- EN 
BLEEKSELDERIJCOMPOTE

Volgend hoofdstuk is het tijd voor inkopen en de keuzes van de chef. Eén hoofdrolspeler is nog niet geïntroduceerd: de kaviaar.