mise en place
Aan de slag met EEN GROOts GERECHT
Aan de slag met een bijzonder gerecht. De bereidingen beginnen al weken voor het opdienen, met het vullen en rijpen van de wilde eend.
GROOTS
menno post
HOOFDSTUK 7
“IK WIL IETS CREËREN
WAARVAN DE GAST ZEGT:
DIT VERGEET IK NOOIT MEER...”
niet tevreden”
1. WILDE EEND >> Rijpen in bijenwas
2. SAUS >> Gezouten karamel
3. EENDENPOOTJES >> Gekonfijt en mals
4. MAISPUREE >> Met laurier en room
5. POMPOENPUREE >> Van flespompoen
6. POMPOENKROKANT >> In de oven
7. MAISBLOKJES >> Gebrand
8. ZOETZUUR >> Met pompoen
9. EENDENBORST >> Gegaard
WAT GAAN WE MAKEN:
VERDER
terug
EEND IN DE BIJENWAS
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 1 - 3 weken
NODIG:
- 6x wilde eend
- 10 blaadjes laurier
- Halve venkel
- 1 bos bronzen venkel
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel kummel
- 10 centimeter verse gember
- 6 stuks mandarijnen
- Bijenwas
STAP 1 VAN 9
VERDER
EEND IN DE BIJENWAS
terug
- Snijd de laurier, venkel, gember en bronzen venkel.
STAP 2 VAN 9
VERDER
EEND IN DE BIJENWAS
terug
rendang van sukade
- Verhit het mosterdzaad, de kummel, het venkelzaad en het zout in een droge pan.
STAP 3 VAN 9
VERDER
terug
EEND IN DE BIJENWAS
- Doe de bronzen venkel en fijngesneden venkeltoppen in een kom.
- Roer het warme specerijenmengsel er doorheen zodat de bronzen venkel zijn smaak afgeeft.
STAP 4 VAN 9
VERDER
EEND IN DE BIJENWAS
terug
rendang van sukade
- Voeg samen met gember en venkel.
- Rasp een mandarijn en voeg het toe.
STAP 5 VAN 9
VERDER
EEND IN DE BIJENWAS
terug
rendang van sukade
- Vul de eenden met de vulling en zorg dat het goed vol zit. Anders loopt de bijenwas in de eend.
STAP 6 VAN 9
EEND IN DE BIJENWAS
VERDER
terug
rendang van sukade
- Bind de eenden op.
STAP 7 VAN 9
VERDER
terug
EEND IN DE BIJENWAS
- Verwarm de bijenwas totdat hij vloeibaar is.
- Dompel de eend helemaal onder in de bijenwas, zodat de bijenwas compleet de eend omsluit. Dompel de eend wel drie keer onder zodat er een dikke laag was ontstaat.
- Zodra je de eend uit de was haalt, zie je de was direct verharden: de was wordt dof.
STAP 8 VAN 9
VERDER
terug
EEND IN DE BIJENWAS
- Bewaar de eend 1 tot 3 weken in de koelkast. Je kunt de eend tot 10 weken uitpakken.
STAP 9 VAN 9
Bekijk de bereiding
gerijpte
eend
Het recept begint met de eend en de vulling. Die laten we een paar weken rijpen in bijenwas.
VERDER
terug
Saus van karamel
Bereidingstijd: 40 minuten
Wachttijd: 3 uur
NODIG:
- De eenden in de was
- 1 blik Friesche vlag gecondenseerde melk
- 3 sjalotten
- 3 blaadjes laurier
- 9 jeneverbessen
- 1 liter gevogeltebouillon
- 2 mandarijnen
- 3 eetlepels boter
- Fijne bolzeef
STAP 1 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- Haal de eenden uit de koelkast. Kraak ze en pel de bijenwas ervan af.
- Knip de karkassen van de eenden.
STAP 2 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan met kokend water voor minimaal 3 uur.
STAP 3 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- Snijd de sjalotten fijn.
- Hak de eendenkarkassen in kleinere stukken. Gebruik de rugstukken voor de jus.
- Zet deze rugstukken aan in een klont boter.
- Voeg sjalotten, laurier en jeneverbes toe.
- Blus af met gevogeltebouillon.
STAP 4 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- Kook het geheel tot tweederde in.
Passeer het vocht met een fijne bolzeef.
STAP 5 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- De gecondenseerde melk is na drie uur karamel geworden. Voeg de karamel toe aan de jus.
Voeg de rasp en het sap van mandarijn toe.
STAP 6 VAN 7
VERDER
Saus van karamel
terug
rendang van sukade
- Monteer op met koude boter.
STAP 7 VAN 7
Bekijk de bereiding
Saus van
gezouten
karamel
Voor de saus mengen we de smaak van laurier, mandarijn en jeneverbes met een karamel van gecondenseerde melk.
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 2 uur
NODIG:
- 12 eendenpootjes
- 0,75 liter maisolie
- 5 blaadjes laurier
- 5 jeneverbessen
- 2 mandarijnen
- 1/4 bosje bieslook
- De saus van karamel
STAP 1 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
rendang van sukade
- Snijd de pootjes van de eend.
STAP 2 VAN 8
VERDER
Gekonfijte eendenpootjes
terug
- Zet een pan op met maisolie.
STAP 3 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
- Voeg de boutjes toe, zorg dat ze onder staan.
- Voeg laurier, jeneverbes en mandarijn toe.
- Voeg zout toe.
STAP 4 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
rendang van sukade
- Gaar de pootjes op 80 graden tot ze van het bot afvallen.
STAP 5 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
- Pluk de pootjes kaal.
STAP 6 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
- Maak het vlees aan met de saus van karamel zodat het lekker smeuïg wordt.
STAP 7 VAN 8
Gekonfijte eendenpootjes
VERDER
terug
- Snijd een kwart bosje bieslook fijn en voeg het toe.
STAP 8 VAN 8
Bekijk de bereiding
hoofdstuk 7: mise en place
geKonfijte
eendenpootjes
Aan de slag met de signature dish van Soenil Bahadoer
De eendenpootjes worden gekonfijt en gegaard tot het vlees van het bot valt.
VERDER
terug
MAÏSPUREE
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten
• 0,5 dl ketjap
• Zout en peper
• Limoensap
NODIG:
- 3 sjalotjes
- 500 gram uitgelekte mais uit blik
- 6 blaadjes laurier
- 3 eetlepels boter
- 1 liter kookroom
- 1 spuitzakje
STAP 1 VAN 7
MAÏSPUREE
VERDER
terug
- Snipper de sjalotten en zet ze aan in een scheutje olie.
STAP 2 VAN 7
VERDER
MAÏSPUREE
terug
rendang van sukade
- Voeg de 500 gram maïs toe en bak het aan.
STAP 3 VAN 7
VERDER
MAÏSPUREE
terug
rendang van sukade
- Voeg laurier toe, samen met boter en room.
- Breng het op smaak met zout.
STAP 4 VAN 7
VERDER
MAÏSPUREE
terug
rendang van sukade
- Kook de room tot de helft in.
STAP 5 VAN 7
VERDER
MAÏSPUREE
terug
rendang van sukade
- Draai het fijn de keukenmachine. Niet alle vocht in één keer maar beetje voor beetje, zodat je de juiste dikte krijgt.
STAP 6 VAN 7
VERDER
MAÏSPUREE
terug
rendang van sukade
- Vul de spuitzak.
STAP 7 VAN 7
Bekijk de bereiding
hoofdstuk 7: mise en place
MAISPUREE
Mais, laurier en room vormen samen een heerlijke puree.
VERDER
terug
POMPOENPUREE
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 10 minuten
• 0,5 dl ketjap
• Zout en peper
• Limoensap
NODIG:
- 1 flespompoen
- 10cm gember
- 2 sjalotjes
- scheutje maisolie
- zout
- bakpapier
- 1 spuitzak
STAP 1 VAN 7
POMPOENPUREE
VERDER
terug
- Schil de flespompoen.
- Deel de pompoen op in een bovenstuk en onderstuk. Het bovenstuk bewaar je voor de zoetzuur van pompoen, de onderkant gebruik je nu voor de puree.
- Haal de pitten eruit.
- Snijd de pompoen in blokjes.
STAP 2 VAN 7
VERDER
POMPOENPUREE
terug
rendang van sukade
- Maak gember schoon en snijd het fijn.
- Snipper de sjalotten.
STAP 3 VAN 7
VERDER
POMPOENPUREE
terug
rendang van sukade
- Doe olie in de pan en zet de gember en sjalot aan.
- Voeg zout toe.
- Voeg water toe en doe de pompoenblokjes erbij.
STAP 4 VAN 7
VERDER
POMPOENPUREE
terug
rendang van sukade
- Dek de pan af met bakpapier.
STAP 5 VAN 7
VERDER
POMPOENPUREE
terug
rendang van sukade
- Kook het geheel gaar tot alle vocht opgenomen is.
- Pureer het geheel in de keukenmachine.
STAP 6 VAN 7
VERDER
POMPOENPUREE
terug
rendang van sukade
- Doe de puree in een spuitzakje.
STAP 7 VAN 7
Bekijk de bereiding
hoofdstuk 7: mise en place
pompoenpuree
De eerste bereiding met flespompoen is die van de puree.
VERDER
terug
POMPOENKROKANT
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 30 minuten
NODIG:
- 450 g pompoenpuree
- 75 g isomalt
- 60 g poedersuiker
- 15 g glucose
- cilinder van 8 centimeter
- bakmal
- siliconenmat
STAP 1 VAN 6
VERDER
POMPOENKROKANT
terug
- Mix 450 gram pompoenpuree in de blender met 75 gram isomalt, 60 gram poedersuiker en 15 gram glucose. Zorg dat alles goed gemengd is.
- Laat het geheel een nacht in de koeling rusten.
STAP 2 VAN 6
VERDER
POMPOENKROKANT
terug
rendang van sukade
- Strijk het beslag op matjes met behulp van de mal.
- Haal de mal voorzicht van het matje af.
STAP 3 VAN 6
VERDER
POMPOENKROKANT
terug
rendang van sukade
- Bak de vormen op 123 graden, 0 procent vocht, 32 minuten precies. De fan moet op standje nul.
STAP 4 VAN 6
VERDER
POMPOENKROKANT
terug
rendang van sukade
- Haal in de oven een baan pompoenkrokant los van het matje. Houd de rest in de oven zodat de banen soepel blijven. Anders kun je die niet meer vormen.
- Buig de pompoenkrokant om een cilinder en houd ze vast tot ze hard geworden zijn.
STAP 5 VAN 6
VERDER
POMPOENKROKANT
terug
rendang van sukade
- Bewaar de pompoenkrokantjes in een luchtdichte bak. Ze trekken heel snel vocht aan, en zijn dan niet meer krokant.
STAP 6 VAN 6
Bekijk de bereiding
pompoen-
krokant
Ook het krokantje komt van flespompoen. Aan de slag met zoetstoffen en de oven.
VERDER
terug
Maïsblokjes
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 1 uur
NODIG:
- 2 maïskolven
- 5 eetlepels boter
- 2 vacumeerzakken
- Gasbrander
STAP 1 VAN 6
VERDER
Maïsblokjes
terug
rendang van sukade
- Maak de mais schoon.
STAP 2 VAN 6
VERDER
Maïsblokjes
terug
rendang van sukade
- Smeer de mais in met boter.
- Doe het geheel in een vacumeerzak met een extra klontje boter.
STAP 3 VAN 6
VERDER
Maïsblokjes
terug
rendang van sukade
- Vacumeer de maiskolven en stoom deze sous-vide op 100 graden Celsius voor 40 minuten.
- Laat het afkoelen in de koelkast.
STAP 4 VAN 6
VERDER
Maïsblokjes
terug
rendang van sukade
- Brand de maisblokjes af met een gasbrander.
- Snijd ze vervolgens in vierkantjes.
STAP 5 VAN 6
VERDER
Maïsblokjes
terug
rendang van sukade
• Voeg deze in de kom bij de appel en bieslook en
roer het goed om.
STAP 6 VAN 6
Bekijk de bereiding
MaIsblokjes
De gebrande maisblokjes hebben die lekkere geur van een houtvuurtje.
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
NODIG:
- ½ liter natuurazijn
- ½ liter witte wijn
- 500 gram suiker
- ½ liter water
- 2 limoenen
- 2 citroenen
- 1 bol knoflook
- 6 stengels sereh
- 10 cm verse gember
STAP 1 VAN 7
ZOETZUUR VAN POMPOEN
VERDER
terug
rendang van sukade
- Doe azijn, witte wijn en de suiker met het water in een pan.
STAP 2 VAN 7
VERDER
ZOETZUUR VAN POMPOEN
terug
- Snijd de sereh fijn en voeg die toe.
- Schil de gember, snijd deze klein en voeg het toe.
- Voeg zowel de schil als het sap van citroen en limoen toe.
- Snijd knoflook fijn en voeg het toe.
- Snijd sjalotten en voeg toe.
- Zet het geheel op tot het kookt, zet dan het vuur uit.
- Laat het geheel een uur trekken.
STAP 3 VAN 7
ZOETZUUR VAN POMPOEN
VERDER
terug
- Zeef het en laat het zoetzuur afkoelen.
STAP 4 VAN 7
ZOETZUUR VAN POMPOEN
VERDER
terug
rendang van sukade
- Snijd de bovenkant van de pompoen in de snijmachine in dunne plakjes.
- Steek er kleine rondjes uit van anderhalve centimeter.
STAP 5 VAN 7
ZOETZUUR VAN POMPOEN
VERDER
terug
- Giet de zoetzuur op de plakjes en laat dat 20 minuten marineren.
STAP 6 VAN 7
ZOETZUUR VAN POMPOEN
VERDER
terug
- Leg een stuk folie op je aanrecht en leg daarop de zoetzure pompoenplakjes dakpangewijs in een ringetje.
- Haal de ring weg en dek ook de bovenkant af van de plakjes.
- Bewaar het op kamertemperatuur tot je het bord opmaakt.
STAP 7 VAN 7
Bekijk de bereiding
Zoetzuur van pompoen
Aan de slag met de signature dish van Soenil Bahadoer
We zijn nog niet klaar met de pompoen. Samen met het zoetzuur vormt het een belangrijk onderdeel van het gerecht.
VERDER
terug
EENDENBORST
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten
NODIG:
- 6 borststukken van eend
- 3 eetlepels boter
- 2 eetlepels maisolie
STAP 1 VAN 5
VERDER
EENDENBORST
terug
- Bak de eendenborsten aan in een laagje olie.
STAP 2 VAN 5
VERDER
EENDENBORST
terug
- Arroseer de eend met boter: schep met regelmaat de hete boter over de eend.
STAP 3 VAN 5
VERDER
EENDENBORST
terug
- Gaar de eend in de oven op 123 graden tot hij rosé is vanbinnen. Je weet of hij gaar is door aan de dikke kant van de eend te voelen: veert hij terug dan is hij perfect.
- Laat de eend rusten buiten de oven.
STAP 4 VAN 5
VERDER
EENDENBORST
terug
- Snijd de twee filets van het borststuk af.
- Haal de huid van de filet af en snijd de filet doormidden.
STAP 5 VAN 5
Bekijk de bereiding
Eendenborst
Als laatste wordt de eendenborst bereid. De eend wordt van de waslaag ontdaan en tot perfectie gegaard.
hoofdstuk 8: het bord
De bereidingen zijn gedaan, tijd voor de finishing touch. Een lang verhaal kort: 9 onderdelen,
1 chef, 1 bord.
volgend hoofdstuk
mise en place
Aan de slag met EEN GROOts GERECHT
Aan de slag met een bijzonder gerecht. De bereidingen beginnen al weken voor het opdienen, met het vullen en rijpen van de wilde eend.
hoofdstuk 7
“ik wil iets creëren
waarvan de gast zegt:
DIT VERGEET IK NOOIT MEER...”
niet tevreden”
1. Jus van blanke soja >> jus van blanke soja met gember, sereh en kalfsjus.
2. Rendang van sukade >> aan de slag met graangevoerd rundvlees, boemboe en gember.
3. Kimchi >> een frisse mix van koolrabi, knolselderij, Yakult en
72 uur warmte.
4. Koolrol >> Spitskool, sereh en weer een lekkere boemboe
5. Gemberpuree >> Gember en La Ratte aardappels gecombineerd tot een heerlijk zachte puree.
6. Gemberbierijs >> Aan de slag met
zoetstoffen, emulgatoren en uiteraard: gember, veel gember.
1. WILDE EEND >> In bijenwas
2. SAUS >> Gezouten karamel
3. EENDENPOOTJES >> Gekonfijt
4. MAISPUREE >> Met laurier
5. POMPOENPUREE >> Flespompoen
6. POMPOENKROKANT >> In de oven
7. MAISBLOKJES >> Gebrand
8. ZOETZUUR >> Met pompoen
9. EENDENBORST >> Gegaard
WAT GAAN WE MAKEN:
VERDER
terug
eend in de bijenwas
• 1 eetlepel
venkelzaad
• 1 eetlepel
kummel
• 10 centimeter
verse gember
• 6 stuks
mandarijnen
• Bijenwas
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 1 - 3 weken
NODIG:
• 6x wilde eend
• 10 blaadjes
laurier
• Halve venkel
• 1 bos bronzen
venkel
• 1 eetlepel
mosterdzaad
STAP 1 VAN 9
eend in de bijenwas
VERDER
terug
• Snijd de laurier, venkel, gember en
bronzen venkel.
STAP 2 VAN 9
• Verhit het mosterdzaad, de kummel, het venkelzaad en het zout in een droge pan.
eend in de bijenwas
CITRUSGALETTE
VERDER
terug
STAP 3 VAN 9
• Doe de bronzen venkel en fijngesneden
venkeltoppen in een kom.
• Roer het warme specerijenmengsel er
doorheen zodat de bronzen venkel zijn
smaak afgeeft.
eend in de bijenwas
VERDER
terug
STAP 4 VAN 9
eend in de bijenwas
CITRUSGALETTE
VERDER
terug
• Voeg samen met gember en venkel.
• Rasp een mandarijn en voeg het toe.
STAP 5 VAN 9
eend in de bijenwas
VERDER
terug
• Vul de eenden met de vulling en zorg
dat het goed vol zit. Anders loopt de
bijenwas in de eend.
STAP 6 VAN 9
eend in de bijenwas
VERDER
terug
• Bind de eenden op.
STAP 7 VAN 9
eend in de bijenwas
VERDER
terug
• Verwarm de bijenwas totdat hij
vloeibaar is.
• Dompel de eend helemaal onder in de
bijenwas, zodat de bijenwas compleet
de eend omsluit. Dompel de eend wel
drie keer onder zodat er een dikke
laag was ontstaat.
• Zodra je de eend uit de was haalt,
zie je de was direct verharden: de
was wordt dof.
STAP 8 VAN 9
eend in de bijenwas
VERDER
terug
• Bewaar de eend 1 tot 3 weken in de
koelkast. Je kunt de eend tot 10
weken uitpakken.
STAP 9 VAN 9
gerijpte
eend
Het recept begint met de eend en de vulling. Die laten we een paar weken rijpen in bijenwas.
Bekijk de bereiding
• Monteer op met koude boter.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 7 VAN 7
• De gecondenseerde melk is na drie uur
karamel geworden. Voeg de karamel toe
aan de jus.
• Voeg de rasp en het sap van mandarijn
toe.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 6 VAN 7
•Kook het geheel tot tweederde in.
Passeer het vocht met een fijne
bolzeef.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 5 VAN 7
• Snijd de sjalotten fijn.
• Hak de eendenkarkassen in kleinere
stukken. Gebruik de rugstukken voor
de jus.
• Zet deze rugstukken aan in een klont
boter.
• Voeg sjalotten, laurier en
jeneverbes toe.
• Blus af met gevogeltebouillon.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 4 VAN 7
• Zet het blikje gecondenseerde melk in
een ruime pan met kokend water voor
minimaal 3 uur.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 3 VAN 7
• Haal de eenden uit de koelkast. Kraak
ze en pel de bijenwas ervan af.
• Knip de karkassen van de eenden.
saus van karamel
VERDER
terug
STAP 2 VAN 7
saus van karamel
VERDER
terug
Bereidingstijd: 40 minuten
Wachttijd: 3 uur
NODIG:
• De eenden in de was
• 1 blik Friesche vlag
gecondenseerde melk
• 3 sjalotten
• 3 blaadjes laurier
• 9 jeneverbessen
• 1 liter gevogeltebouillon
• 2 mandarijnen
• 3 eetlepels boter
• Fijne bolzeef
STAP 1 VAN 7
saus van
gezouten
karamel
LANGOUSTINE
TARTAAR
AANMAAK
Bekijk de bereiding
Voor de saus mengen we de smaak van laurier, mandarijn en jeneverbes met een karamel van gecondenseerde melk.
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Snijd een kwart bosje bieslook fijn en voeg het toe.
STAP 8 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Maak het vlees aan met de saus van
karamel zodat het lekker smeuïg
wordt.
STAP 7 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Pluk de pootjes kaal.
STAP 6 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Gaar de pootjes op 80 graden tot ze
van het bot afvallen.
STAP 5 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Zet een pan op met maïsolie.
STAP 4 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Zet een pan op met maïsolie.
STAP 3 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• Snijd de pootjes van de eend.
STAP 2 VAN 8
VERDER
terug
Gekonfijte eendenpootjes
• 2 dl Blanke soja
• Mirin (rijstwijn)
• Sake
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 2 uur
NODIG:
• 12 Eendenpootjes
• 0,75 liter maïsolie
• 5 blaadjes laurier
• 5 jeneverbessen
• 2 mandarijnen
• 1/4 bosje bieslook
• De saus van karamel
STAP 1 VAN 8
geKonfijte
eenden-
pootjes
Bekijk de bereiding
De eendenpootjes worden gekonfijt en gegaard tot het vlees van het bot valt.
• Vul de spuitzak.
VERDER
terug
maïspuree
CHAMPAGNEVINAIGRETTE
STAP 7 VAN 7
• Draai het fijn de keukenmachine. Niet
alle vocht in één keer maar beetje
voor beetje, zodat je de juiste dikte
krijgt.
VERDER
terug
maïspuree
STAP 6 VAN 7
• Kook de room tot de helft in.
VERDER
terug
maïspuree
STAP 5 VAN 7
• Voeg laurier toe, samen met boter en
room.
• Breng het op smaak met zout.
VERDER
terug
maïspuree
STAP 4 VAN 7
• Voeg de 500 gram maïs toe en bak het
aan.
VERDER
terug
maïspuree
STAP 3 VAN 7
• Snipper de sjalotten en zet ze aan in
een scheutje olie.
VERDER
terug
maïspuree
STAP 2 VAN 7
• 1cm laoswortel
• 0,5 liter
kalfsjus
• 0,5 dl soja
• 0,5 dl ketjap
• Zout en peper
• Limoensap
VERDER
terug
maïspuree
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten
NODIG:
• 3 sjalotjes
• 500 gram uitgelekte maïs uit blik
• 6 blaadjes laurier
• 3 eetlepels boter
• Een liter kookroom
• 1 spuitzakje
STAP 1 VAN 7
Bekijk de bereiding
maispuree
Mais, laurier en room vormen samen een heerlijke puree.
Mais, laurier en room vormen samen een heerlijke puree.
• Doe de puree in een spuitzakje.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 7 VAN 7
• Kook het geheel gaar tot alle vocht
opgenomen is.
• Pureer het geheel in de
keukenmachine.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 6 VAN 7
• Dek de pan af met bakpapier.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 5 VAN 7
• Doe olie in de pan en zet de gember
en sjalot aan.
• Voeg zout toe.
• Voeg water toe en doe de
pompoenblokjes erbij.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 4 VAN 7
• Maak gember schoon en snijd het fijn.
• Snipper de sjalotten.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 3 VAN 7
• Schil de flespompoen.
• Deel de pompoen op in een bovenstuk
en onderstuk. Het bovenstuk bewaar
je voor de zoetzuur van pompoen, de
onderkant gebruik je nu voor de
puree.
• Haal de pitten eruit.
• Snijd de pompoen in blokjes.
VERDER
terug
pompoenpuree
STAP 2 VAN 7
• 1cm laoswortel
• 0,5 liter
kalfsjus
• 0,5 dl soja
• 0,5 dl ketjap
• Zout en peper
• Limoensap
VERDER
terug
pompoenpuree
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 10 minuten
NODIG:
• 1 Flespompoen
• 10 cm gember
• 2 sjalotjes
• Scheutje maisolie
• Zout
• Bakpapier
• 1 Spuitzak
STAP 1 VAN 7
Bekijk de bereiding
pompoenpuree
De eerste bereiding met flespompoen is die van de puree.
De eerste bereiding met flespompoen is die van de puree.
• Bewaar de pompoenkrokantjes in een
luchtdichte bak. Ze trekken heel snel
vocht aan, en zijn dan niet meer
krokant.
pompoenkrokant
VERDER
terug
STAP 6 VAN 6
• Haal in de oven een baan
pompoenkrokant los van het matje. Houd
de rest in de oven zodat de banen
soepel blijven. Anders kun je die niet
meer vormen.
• Buig de pompoenkrokant om een cilinder
en houd ze vast tot ze hard geworden
zijn.
pompoenkrokant
VERDER
terug
STAP 5 VAN 6
• Bak de vormen op 123 graden,
0 procent vocht, 32 minuten precies.
De fan moet op standje nul.
pompoenkrokant
VERDER
terug
STAP 4 VAN 6
• Strijk het beslag op matjes met behulp
van de mal.
• Haal de mal voorzicht van het matje
af.
pompoenkrokant
VERDER
terug
STAP 3 VAN 6
• Mix 450 gram pompoenpuree in de
blender met 75 gram isomalt, 60 gram
poedersuiker en 15 gram glucose. Zorg
dat alles goed gemengd is.
• Laat het geheel een nacht in de
koeling rusten.
pompoenkrokant
VERDER
terug
STAP 2 VAN 6
pompoenkrokant
VERDER
terug
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 30 minuten
NODIG:
• 450 g pompoenpuree
• 75 g ISO malt
• 60 g poedersuiker
• 15 g glucose
• Cilinder van 8 centimeter
• Een bakmal
• Siliconenmat
STAP 1 VAN 6
Bekijk de bereiding
pompoen-krokant
Ook het krokantje wordt gemaakt van flespompoen. Aan de slag met zoetstoffen en de oven
• Voeg deze in de kom bij de appel en
bieslook en roer het goed om.
maïsblokjes
VERDER
terug
STAP 6 VAN 6
• Brand de maisblokjes af met een
gasbrander.
• Snijd ze vervolgens in vierkantjes.
maïsblokjes
VERDER
terug
STAP 5 VAN 6
• Vacumeer de maiskolven en stoom deze
sous-vide op 100 graden Celsius voor
40 minuten.
• Laat het afkoelen in de koelkast.
maïsblokjes
VERDER
terug
STAP 4 VAN 6
• Smeer de mais in met boter.
• Doe het geheel in een vacumeerzak met
een extra klontje boter.
maïsblokjes
VERDER
terug
STAP 3 VAN 6
• Maak de mais schoon.
maïsblokjes
VERDER
terug
STAP 2 VAN 6
maïsblokjes
VERDER
terug
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 1 uur
NODIG:
• 2 maïskolven
• 5 eetlepels boter
• 2 vacumeerzakken
• Gasbrander
STAP 1 VAN 6
Bekijk de bereiding
maIsblokjes
De gebrande maisblokjes hebben die lekkere geur van een houtvuurtje.
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Leg een stuk folie op je aanrecht en
leg daarop de zoetzure pompoenplakjes
dakpangewijs in een ringetje.
• Haal de ring weg en dek ook de
bovenkant af van de plakjes.
• Bewaar het op kamertemperatuur tot je
het bord opmaakt.
STAP 7 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Giet de zoetzuur op de plakjes en
laat dat 20 minuten marineren.
STAP 6 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Snijd de bovenkant van de pompoen in
de snijmachine in dunne plakjes.
• Steek er kleine rondjes uit van
anderhalve centimeter.
STAP 5 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Zeef het en laat het zoetzuur
afkoelen.
STAP 4 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Snijd de sereh fijn en voeg die toe.
• Schil de gember, snijd deze klein en
voeg het toe.
• Voeg zowel de schil als het sap van
citroen en limoen toe.
• Snijd knoflook fijn en voeg het toe
• Snijd sjalotten en voeg toe.
• Zet het geheel op tot het kookt, zet
dan het vuur uit.
• Laat het geheel een uur trekken.
STAP 3 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• Doe azijn, witte wijn en de suiker
met het water in een pan.
STAP 2 VAN 7
VERDER
terug
ZOETZUUR VAN POMPOEN
• 2 dl Blanke soja
• Mirin (rijstwijn)
• Sake
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
NODIG:
• ½ liter natuurazijn
• ½ liter witte wijn
• 500 gram suiker
• ½ liter water
• 2 limoenen
• 2 citroenen
• 1 bol knoflook
• 6 stengels sereh
• 10 cm verse gember
STAP 1 VAN 7
Jus van blanke soja
Bekijk de bereiding
zoetzuur van
pompoen
We zijn nog niet klaar met de pompoen. Samen met het zoetzuur vormt het een belangrijk onderdeel van het gerecht.
eendenborst
• Snijd de twee filets van het borststuk
af.
• Haal de huid van de filet af en snijd
de filet doormidden.
VERDER
terug
STAP 5 VAN 5
• Gaar de eend in de oven op 123 graden
tot hij rosé is vanbinnen. Je weet of
hij gaar is door aan de dikke kant
van de eend te voelen: veert hij
terug dan is hij perfect.
• Laat de eend rusten buiten de oven.
eendenborst
VERDER
terug
STAP 4 VAN 5
• Arroseer de eend met boter: schep met
regelmaat de hete boter over de eend.
eendenborst
VERDER
terug
STAP 3 VAN 5
• Bak de eendenborsten aan in een
laagje olie.
eendenborst
VERDER
terug
STAP 2 VAN 5
eendenborst
VERDER
terug
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten
NODIG:
• 6 borststukken van eend
• 3 eetlepels boter
• 2 eetlepels maisolie
STAP 1 VAN 5
Bekijk de bereiding
eendenborst
Als laatste wordt de eendenborst bereid. De eend wordt van de waslaag ontdaan en tot perfectie gegaard.
hoofdstuk 8: het bord
De bereidingen zijn gedaan, tijd voor de finishing touch. Een lang verhaal kort: 6 onderdelen, 1 chef, 1 bord.