Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Offline: This content can only be displayed when online.

HET BORD

9 bereidingen, 1 chef, 1 bord

Alle bereidingen staan gereed. Het is tijd voor de laatste hand van de chef. Èn als bonus het verhaal over een gerecht dat nog nooit op de menu stond. 

menno post

HOOFDSTUK 8

GROOTS

Offline: This content can only be displayed when online.

“Ik proefde het en toen werd ik 

smoorverliefd op hem.”

1. HET BORD >> Een chef, een bord

2. HET DOEL >> Alles komt samen

3. VIDEO >> Sommelier Livia kiest

4. DE WIJNEN >> Wat kan erbij?

5. DE CIRKEL IS… >> 130 procent smaak

6. SERVIES >> Wat is gebruikt?


IN DIT HOOFDSTUK

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

Stap voor stap

Bieslook, groene appel en kers vormen samen een bouquet. Zo maak je het stap voor stap.

• Blancheer de bieslook.
• Snijd appel in lange reepjes.
• Bind de waterkers met de appel en
  Oost-Indische kers op met een stengeltje
  geblancheerde bieslook.


HET BOUQUET

Offline: This content can only be displayed when online.

de techniek

Laurierolie is de laatste bereiding voor dit grootse gerecht. 

  1. Kneus en scheur 100 gram verse laurierblaadjes en strooi er zout over.
  2. Verhit een scheutje maisolie tot 70 graden en zet de laurier hierin aan.
  3. Giet de olie op, verwarmen, afdekken. Hierdoor blijft alle smaak en aroma in de olie.
  4. Laat 30 minuten trekken tot dat het blad minder groen wordt.
  5. Passeren en in een pannetje doen.


ZO MAAK JE LAURIEROLIE

De mais, de eend, de pompoen; chef Menno Post maakt het bord op.

VIDEO // 01:46 MINUTEN

“Op het bord 
  moet alles
 
elkaar
  
aanraken.”

“Op het bord 
  moet alles
 
elkaar
  
aanraken.”

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

Pompoenkrokantje

 Zoetzuur van pompoen 

Maispuree

Maisblokjes

waterkers

 Gekonfijte eendenpootjes 

 Saus van gezouten karamel 

Eendenborst

Een groots gerecht:

Wilde eend in bijenwas gerijpt met pompoen-zoetzuur, mais en saus van gezouten karamel  

Offline: This content can only be displayed when online.

Welke wijnen passen het beste bij het gerecht van Menno? Sommelier Livia van IJperen heeft drie heerlijke wijnen uitgezocht.

VIDEO // 01:59 MINUTEN

“Het is een gerecht
  met een rijkheid
  in smaak.”

“Het is een gerecht
  met een rijkheid
  in smaak.”

AUTAN SIEUR
D’ARQUES

Deze volle, rijpe Chardonnay is zeer interessant met de karamel jus.

Deze Spaanse wijn is sappig en vol en is de favoriet van Livia bij dit gerecht. 

7 MAGNÍFICS
SOMIADORS

MARQUÉS DE RISCAL LIMOUSIN RESERVA

Fris en elegant: deze Marquéas de Riscal is zes maanden op hout gerijpt.










Offline: This content can only be displayed when online.

Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.

DE WIJNEN

Offline: This content can only be displayed when online.

En nu? De toekomst van Olivijn ligt misschien wel verborgen in het begin. In ijs met 130 procent smaakbeleving. Het ijs dat niet op het menu staat.

VIDEO // 01:42 MINUTEN

TOT SLOT: 
HET GERECHT 
DAT NIET OP DE 
KAART STOND. 

TOT SLOT: 
HET GERECHT 
DAT NIET OP DE 
KAART STOND. 

Offline: This content can only be displayed when online.

ASSORTIMENT

In deze productie is het eten natuurlijk de hoofdrolspeler. Maar het podium - het servies - mag er zeker ook zijn. Bekijk hier welke serviesdelen
gebruikt zijn!


HET SERVIES

Chef Menno is niet de enige sterrenchef met een groots verhaal. Lees in het laatste hoofdstuk meer over Groots.

volgend hoofdstuk

hoofdstuk 8

HET BORD

9 bereidingen, 1 chef, 1 bord

Alle bereidingen staan gereed. Het is tijd voor de laatste hand van de chef. Èn als bonus het verhaal over een gerecht dat nog nooit op de menu stond. 

“Ik proefde het en toen WERD 

IK smoorverliefd op hem.”

1. HET BORD >> De laatste hand

2. HET DOEL >> Alles komt samen

3. VIDEO >> De wijnselectie 

4. DE WIJNEN >> Wat kan erbij?

5. DE CIRKEL IS… >> 130 procent 

6. SERVIES >> Wat is gebruikt?

IN DIT HOOFDSTUK

Stap voor stap

Bieslook, groene appel en kers vormen samen een bouquet. Zo maak je het stap voor stap.

• Blancheer de bieslook.
• Snijd appel in lange reepjes.
• Bind de waterkers met de appel en
  Oost-Indische kers op met een
  stengeltje geblancheerde
  bieslook.


HET BOUQUET

de techniek

Laurierolie is de laatste bereiding voor dit grootse gerecht. 

  1. Kneus en scheur 100 gram verse laurierblaadjes en strooi er zout over.
  2. Verhit een scheutje maisolie tot 70 graden en zet de laurier hierin aan.
  3. Giet de olie op, verwarmen, afdekken. Hierdoor blijft alle smaak en aroma in de olie.
  4. Laat 30 minuten trekken tot dat het blad minder groen wordt.
  5. Passeren en in een pannetje doen.


ZO MAAK JE 
LAURIEROLIE

De mais, de eend, de pompoen; chef Menno Post maakt het bord op.

VIDEO // 01:42 minutEN

de laatse
hand

de laatse
hand

VIDEO // 01:49 MINUTEN

waterkers

Maisblokjes

 Zoetzuur van pompoen 

Pompoenkrokantje

Maispuree

Eendenborst

 Saus van gezouten karamel 

gekonfijte
eendenpootjes

rendang met blanke soja
en gemberbierijs

Een groots gerecht:

"HET IS EEN GERECHT MET EEN RIJKHEID IN SMAAK."

"HET IS EEN GERECHT MET EEN RIJKHEID IN SMAAK."

VIDEO // 01:59 minutEN

Welke wijnen passen het beste bij het gerecht van Menno? Sommelier Livia van IJperen heeft drie heerlijke wijnen uitgezocht.

BY OTT rose is een lichte rosé met smaken van mandarijn en een kleine vleugje menthol.



By. Ott Rosé

MARQUÉS DE RISCAL LIMOUSIN RESERVA

Smaragd wijnen zijn de beste binnen de Gruner Veltliner en Rieslings.



Trimbach Cuvée
Frédéric Emile

Deze extreem geconcentreerde wijn is rijk en loyaal in de neus en biedt een smaak-explosie in de mond.

Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.

DE WIJNEN

TOT SLOT: 
HET GERECHT 
DAT NIET OP DE 
KAART STOND.

TOT SLOT: 
HET GERECHT 
DAT NIET OP DE 
KAART STOND.

VIDEO // 01:42 minutEN

En nu? De toekomst van Olivijn ligt misschien wel verborgen in het begin. In ijs met 130 procent smaakbeleving. Het ijs dat niet op het menu staat.

ASSORTIMENT

In deze productie is het eten natuurlijk de hoofdrolspeler. Maar het podium - het servies - mag er zeker ook zijn. Bekijk hier welke serviesdelen gebruikt zijn!


HET SERVIES

Chef Menno is niet de enige sterrenchef met een groots verhaal. Lees in het laatste hoofdstuk meer over Groots.

volgend hoofdstuk