


GROOTS
HOOFDSTUK 5
menno post
De jus zorgt voor verbinding in het gerecht. Maar niet alleen op het bord ontstaat harmonie. Tijdens de lockdown vallen talenten ook op hun plek.
DE JUS
Alles komt samen

IN DIT HOOFDSTUK
1. VIDEO >> Het gerecht komt samen
2. TECHNIEK >> Karamel van melk
3. TECHNIEK >> Laurierolie
4. VIDEO >> De start van de winkel
5. UITGELICHT >> Olivijn thuis
6. TECHNIEK >> De eigen gin
7. VIDEO >> Familie in een familiebedrijf
8. RECEPT >> Karamel en laurier
zou oliedom zijn.”
“Nu stoppen met die kroketten




De eend, de mais, de pompoen, alles komt samen. Plus: dat ene, dat niet traceerbaar is, maar dat onmisbaar is in ieder gerecht.

“In ieder
gerecht moet
iets zitten,
waarvan je denkt:
Hé, wat is dat?”
“In ieder
gerecht moet
iets zitten,
waarvan je denkt:
Hé, wat is dat?”
VIDEO // 02:29 MINUTEN

De binding van het gerecht bereik je met een jus. Menno wil een romige saus bij het vlees van de eend. Die romigheid vindt hij in een blikje gecondenseerde melk; melk waar suiker aan is toegevoegd en water aan is onttrokken. “Aan het gerecht van eend wilde ik een soort gezouten karamel toevoegen. Die is zoet, maar zonder het hele zoete van de gebrande suiker. En je hebt de romigheid van de melk. Hierdoor ontstaat rondheid in je saus.”
KARAMEL UIT BLIK
techniek
je hebt karamel.”
melk op het vuur en voilÀ:
“Zet een blik gecondenseerde


“Je kunt een pannetje olie opzetten en laurier toevoegen, dan komt de smaak ook vrij, maar ik wil dat de olie uit het blad loskomt. Hiervoor kneus ik de bladeren met zout, want zout onttrekt vocht. Door het snijden, kneuzen en zouten komen al die smaken los. Dan zet je het even kort aan met een klein beetje olie, want ik wil niet dat het bruin wordt. Hierdoor komt echt alle smaak uit de laurier.”
LAURIEROLIE MAKEN
techniek
uit het blad komt”
“ik wil dat de olie


De horeca mag weer open, maar het zou zonde zijn als ze het succes van de kroketten zouden stoppen. Saskia krijgt een idee.

“Op 1 mei
hebben we
getekend.
Op 1 juni was
ik open.”
“Op 1 mei
hebben we
getekend.
Op 1 juni was
ik open.”
VIDEO // 02:30 MINUTEN

WITTE wijn

limoen

SUIKER

SEREH

sjalot

gember

knoflook

AZIJN
dit zit er in het zoetzuur van Menno
het smaakpalet

Olivijn heeft nu een winkel en dat biedt mogelijkheden. Neem het zoetzuur. Menno: “In ieder gerecht zit altijd een zuurtje voor de balans. We hebben voor dit recept ook zoetzuur gemaakt. Ik heb het altijd standaard in huis, ik kook er al mijn groentes in af. Nu verkopen we dat in flessen in de winkel. Dus je koopt een pompoen, je koopt die fles zoetzuur in de winkel en je kunt hetzelfde maken als je in het restaurant eet. Dat maakt het thuiskoken nog veel leuker!”
OLIVIJN THUIS
zoetzuur

De winkel inspireert tot nieuwe producten. Zo heeft Olivijn nu een eigen gin. Menno: “Een bedrijf vroeg of ik m’n eigen gin wilde maken. Ik moest gelijk denken aan een gin die ik in Bangkok had geproefd, Iron Balls. Die had alle smaken van Thailand in zich: gember, limoengras, citrusvruchten; het was echt heel lekker. Het bedrijf heeft dat geprobeerd te maken, maar het werd niet sterk genoeg. Toen kocht ik zelf gin en ging aan de slag met tien verschillende soorten citrusvruchten. Het resultaat is Citrus 10, een gin zoals ik 'm lekker vind.”
CITRUS 10
UITGELICHT



Een familiebedrijf is prachtig, maar ook lastig. “Ik ken teveel mensen in de horeca die opa zijn geworden en die zeggen: ik heb wel veel gemist."

HET GEZIN IN
EEN FAMILIE-BEDRIJF
HET GEZIN IN
EEN FAMILIE-BEDRIJF
VIDEO // 02:30 MINUTEN


De karamel en de laurierolie maken het gerecht af. De bereidingen van de karamelsaus vind je in hoofdstuk 8. De bereiding van de laurierolie gebeurt pas in hoofdstuk 9, vlak voor de chef het bord opmaakt.
JUS VAN KARAMEL
het recept

volgend hoofdstuk
Het gerecht is af, het is tijd voor de inkopen. Bekijk de keuzes van de chef.

hoofdstuk 7: INKOPEN


hoofdstuk 5
Alles komt samen
de jus
De jus zorgt voor verbinding in het gerecht. Maar niet alleen op het bord ontstaat harmonie. Tijdens de lockdown vallen talenten ook op hun plek.


in dit hoofdstuk
1. VIDEO >> Het gerecht komT samen
2. TECHNIEK >> Karamel van melk
3. TECHNIEK >> Laurierolie
4. VIDEO >> De start van de winkel
5. UITGELICHT >> Olivijn thuis
6. TECHNIEK >> De eigen gin
7. VIDEO >> De familie
8. RECEPT >> Karamel en laurier
oliedom zijn.”
DIE KROKETTEN zou
“Nu stoppen met

“in ieder gerecht
moet iets
zitten,
waarvan
je denkt:
hé, wat
is dat?"
moet iets
zitten,
waarvan
je denkt:
hé, wat
is dat?"
“in ieder gerecht
moet iets
zitten,
waarvan
je denkt:
hé, wat
is dat?"
moet iets
zitten,
waarvan
je denkt:
hé, wat
is dat?"
VIDEO // 02:30 minutEN
De eend, de mais, de pompoen, alles komt samen. Plus: dat ene, dat niet traceerbaar is, maar dat onmisbaar is in ieder gerecht.
je hebt karamel.”
melk op het vuur en voilÀ:
“Zet een blik gecondenseerde

De binding van het gerecht bereik je met een jus. Menno wil een romige saus bij het vlees van de eend. Die romigheid vindt hij in een blikje gecondenseerde melk; melk waar suiker aan is toegevoegd en water aan is onttrokken. “Aan het gerecht van eend wilde ik een soort gezouten karamel toevoegen. Die is zoet, maar zonder het hele zoete van de gebrande suiker. En je hebt de romigheid van de melk. Hierdoor ontstaat rondheid in je saus.”
KARAMEL UIT BLIK
techniek

LAURIEROLIE MAKEN
“Je kunt een pannetje olie opzetten en laurier toevoegen, dan komt de smaak ook vrij, maar ik wil dat de olie uit het blad loskomt. Hiervoor kneus ik de bladeren met zout, want zout onttrekt vocht. Door het snijden, kneuzen en zouten komen al die smaken los. Dan zet je het even kort aan met een klein beetje olie, want ik wil niet dat het bruin wordt. Hierdoor komt echt alle smaak uit de laurier.”
techniek
uit het blad komt.”
“Ik wil dat de olie

“op 1 mei
hebben we
getekend.
op 1 juni was
ik open.”
hebben we
getekend.
op 1 juni was
ik open.”
“op 1 mei
hebben we
getekend.
op 1 juni was
ik open.”
hebben we
getekend.
op 1 juni was
ik open.”
VIDEO // 02:30 minutEN
De horeca mag weer open, maar het zou zonde zijn als ze het succes van de kroketten zouden stoppen. Saskia krijgt een idee.


gember

sjalot

SEREH

SUIKER

WITTE wijn

limoen
dit zit er in het zoetZuur
van menno.
het smaakpalet

knoflook

AZIJN

OLIVIJN THUIS
Olivijn heeft nu een winkel en dat biedt mogelijkheden. Neem het zoetzuur. Menno: “In ieder gerecht zit altijd een zuurtje voor de balans. We hebben voor dit recept ook zoetzuur gemaakt. Ik heb het altijd standaard in huis, ik kook er al mijn groentes in af. Nu verkopen we dat in flessen in de winkel. Dus je koopt een pompoen, je koopt die fles zoetzuur in de winkel en je kunt hetzelfde maken als je in het restaurant eet. Dat maakt het thuiskoken nog veel leuker!”
zoetzuur

UITGELICHT
CITRUS 10
De winkel inspireert tot nieuwe producten. Zo heeft Olivijn nu een eigen gin. Menno: “Een bedrijf vroeg of ik m’n eigen gin wilde maken. Ik moest gelijk denken aan een gin die ik in Bangkok had geproefd, Iron Balls. Die had alle smaken van Thailand in zich: gember, limoengras, citrusvruchten; het was echt heel lekker. Het bedrijf heeft dat geprobeerd te maken, maar het werd niet sterk genoeg. Toen kocht ik zelf gin en ging aan de slag met tien verschillende soorten citrusvruchten. Het resultaat is Citrus 10, een gin zoals ik 'm lekker vind.”

HET GEZIN IN
EEN FAMILIE-BEDRIJF
EEN FAMILIE-BEDRIJF
HET GEZIN IN
EEN FAMILIE-BEDRIJF
EEN FAMILIE-BEDRIJF
VIDEO // 02:30 minutEN
Een familiebedrijf is prachtig, maar ook lastig. “Ik ken teveel mensen in de horeca die opa zijn geworden en die zeggen: ik heb wel veel gemist."


JUS VAN KARAMEL
De karamel en de laurierolie maken het gerecht af. De bereidingen van de karamelsaus vind je in hoofdstuk 8. De bereiding van de laurierolie gebeurt pas in hoofdstuk 9, vlak voor de chef het bord opmaakt.
het recept

Het gerecht is af, het is tijd voor de inkopen. Bekijk de keuzes van de chef.
