Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Offline: This content can only be displayed when online.

edwin vinke

HOOFDSTUK 3

GROOTS 

ZEELAND MEETS JAPAN

SCHEERMESSEN & WASABI

Scheermessen blinken uit in hun delicate smaak. Ze zijn één brok umami. Een ontdekking uit Japan vervolmaakt het gerecht.

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

1. DE CHEF VERTELT >> Een brok umami

2. UITGELICHT >> Scheermessen 

3. TECHNIEK >> Scheermessen openen

4. EXPEDITIE >> Vier chefs in Japan

5. UITGELICHT >> De wasabiwortel

6. SMAKEN >> Wasabi en mayonaise?

7. MISE EN PLACE >> Alle bereidingen




IN DIT HOOFDSTUK

VIDEO // 01:11 MINUUT

“Scheermessen
  zijn een brok
  umami”

“SCHEERMESSEN
  ZIJN EEN BROK
  UMAMI”

Offline: This content can only be displayed when online.

Scheermessen liggen op ieder strand in Nederland en Edwin vindt ze fantastisch: “Scheermessen zijn misschien wel het meest delicaat van smaak, vooral rauw.”


Offline: This content can only be displayed when online.

uitgelicht:

Wie heeft deze scherpe schelp als kind niet meegebracht van het strand? Scheermessen leven in groepen op ondiepe zandbanken. Ze staan rechtop in het zand, waar ze slib opzuigen om plankton en voedseldeeltjes uit te filteren. Hij heeft een klein kopje met harige oogjes dat uit de schelp steekt en onderaan een stevige voet. Bij gevaar verdwijnt het weekdiertje in het zand met een snelheid van dertig centimeter per minuut. Hij wordt hier weinig gegeten en gevangen; slechts vier vissers in Nederland vissen op scheermessen. Het vlees is roomkleurig en mals.

SCHEERMESSEN

Offline: This content can only be displayed when online.

techniek:

Hoe open je een scheermes? Chef Edwin Vinke laat het zien.

1. Duw erop, dan komt het kopje eruit.

2. Trek het vlees uit de schelp.

3. Snijd het vlees levend.

4. Een scheermes heeft eigenlijk niets nodig, maar wat gesneden bieslook erin, geeft een klein beetje die uiensmaak.

5. Doe het vlees terug in het schelpje.

scheermessen openen

VIDEO // 02:23 mINUUT

STERRENCHEFS
IN JAPAN

STERRENCHEFS
IN JAPAN

Offline: This content can only be displayed when online.

Samen met een tiental chefs, waaronder Jonnie Boer, Dennis Kuipers en Soenil Bahadoer, schuimt Edwin de marktjes af in Tokio. Om vier uur ’s nachts zijn ze nog niet uitgegeten.


Offline: This content can only be displayed when online.

IN JAPAN NOEMEN ZE 

WASABI OOK WEL

'DE TRAAN'.

EXCLUSIEF PLANTJE:

Wasabi groeit in Japan op de drassige oevers van bergbeken. Het gaat om de ondergrondse wortelstam van zo’n 3 centimeter dik met een groene kleur. Voordat we het aten, werd het gebruikt als medicijn én betaalmiddel. De plant is zeldzaam en duur. In Japan noemen ze wasabi ook ‘namida’ wat ‘de traan’ betekent, omdat een flinke hap je doet huilen. Vers geraspt smaakt hij nog rijker en lekkerder. In Nederland komt wasabi uit een tube. Ook een mengsel van mierikswortel met kleurstof wordt onder deze naam verkocht.

DE WASABIWORTEL

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

uitgelicht:

Hoewel in Japan wasabi vooral niet gemengd wordt, doet chef Edwin dat wel. Hij maakt er een mayonaise van. Zo wordt de smaak net romiger en toegankelijker. De rauwe scheermessen gaan samen met wat bieslook terug in de schelpjes. Daarna volgt de wasabi-mayonaise. De wasabi geeft de delicate smaak van de scheermessen precies de juiste boost: en zorgt voor een smaakexplosie in je mond.

wasabimayonaise

VIDEO // 01:16 MINUUT

Scheermessen
en de pit van wasabi

SCHEERMESSEN
EN DE PIT VAN WASABI

Offline: This content can only be displayed when online.

Hoe komt de bereiding van de scheermessen met wasabi tot stand? Edwin legt het uit.

Offline: This content can only be displayed when online.

MISE EN PLACE

SCHEERMES WASABI

Maak samen met de chef de bereidingen van de scheermessen met wasabi-mayonaise.


Samen met Paskal van de band Bløf ontwikkelde Edwin een salsa rojo saus, die nu overal in de keuken van Edwin voor gebruikt wordt.

volgend hoofdstuk:

hoofdstuk 3

Scheermessen blinken uit in hun delicate smaak. Ze zijn één brok umami. Een ontdekking uit Japan vervolmaakt het gerecht.

SCHEERMESSEN & WASABI

ZEELAND MEETS JAPAN

1. DE CHEF VERTELT >> Een brok umami

2. UITGELICHT >> Scheermessen 

3. TECHNIEK >> Scheermessen openen

4. EXPEDITIE >> Vier chefs in Japan

5. UITGELICHT >> De wasabiwortel

6. SMAKEN >> Wasabi en mayonaise?

7. MISE EN PLACE >> Alle bereidingen




IN DIT HOOFDSTUK

VIDEO // 01:11 MINUUT

“Scheermessen
  zijn een brok
  umami”

Scheermessen liggen op ieder strand in Nederland en Edwin vindt ze fantastisch: “Scheermessen zijn misschien wel het meest delicaat van smaak, vooral rauw.”


uitgelicht:

Wie heeft deze scherpe schelp als kind niet meegebracht van het strand? Scheermessen leven in groepen op ondiepe zandbanken. Ze staan rechtop in het zand, waar ze slib opzuigen om plankton en voedseldeeltjes uit te filteren. Hij heeft een klein kopje met harige oogjes dat uit de schelp steekt en onderaan een stevige voet. Bij gevaar verdwijnt het weekdiertje in het zand met een snelheid van dertig centimeter per minuut. Hij wordt hier weinig gegeten en gevangen; slechts vier vissers in Nederland vissen op scheermessen. Het vlees is roomkleurig en mals.

SCHEERMESSEN

techniek:

Hoe open je een scheermes? Chef Edwin Vinke laat het zien.

1. Duw erop, dan komt het kopje eruit.

2. Trek het vlees uit de schelp.

3. Snijd het vlees levend.

4. Een scheermes heeft eigenlijk niets nodig, maar wat gesneden bieslook erin, geeft een klein beetje die uiensmaak.

5. Doe het vlees terug in het schelpje.

scheermessen openen

VIDEO // 02:23 mINUUT

STERRENCHEFS
IN JAPAN

Samen met een tiental chefs, waaronder Jonnie Boer, Dennis Kuipers en Soenil Bahadoer, schuimt Edwin de marktjes af in Tokio. 


IN JAPAN NOEMEN ZE 

WASABI OOK WEL

'DE TRAAN'.

EXCLUSIEF PLANTJE:

Wasabi groeit in Japan op de drassige oevers van bergbeken. Het gaat om de ondergrondse wortelstam van zo’n 3 centimeter dik met een groene kleur. Voordat we het aten, werd het gebruikt als medicijn én betaalmiddel. De plant is zeldzaam en duur. In Japan noemen ze wasabi ook ‘namida’ wat ‘de traan’ betekent, omdat een flinke hap je doet huilen. Vers geraspt smaakt hij nog rijker en lekkerder. In Nederland komt wasabi uit een tube. Ook een mengsel van mierikswortel met kleurstof wordt onder deze naam verkocht.

DE WASABIWORTEL

uitgelicht:

wasabimayonaise

Hoewel in Japan wasabi vooral niet gemengd wordt, doet chef Edwin dat wel. Hij maakt er een mayonaise van. Zo wordt de smaak net romiger en toegankelijker. De rauwe scheermessen gaan samen met wat bieslook terug in de schelpjes. Daarna volgt de wasabi-mayonaise. De wasabi geeft de delicate smaak van de scheermessen precies de juiste boost: en zorgt voor een smaakexplosie in je mond.

VIDEO // 01:16 MINUUT

Scheermessen
en de pit van wasabi

Hoe komt de bereiding van de scheermessen met wasabi tot stand? Edwin legt het uit.

MISE EN PLACE

SCHEERMES WASABI

Maak samen met de chef de bereidingen van de scheermessen met wasabi-mayonaise.


Samen met Paskal van de band Bløf ontwikkelde Edwin een salsa rojo saus, die nu overal in de keuken van Edwin voor gebruikt wordt.

volgend hoofdstuk: