EEN LEVEN AAN ZEE
de chef
edwin vinke
HOOFDSTUK 1
GROOTS
Jeugdherinneringen: eerst schelpjes rapen op het strand, daarna met de buren aan lange tafels tot laat. Toch stond biefstuk lang op de kaart van De Kromme Watergang. Tot een bezoek aan Gordon Ramsay.
“GORDON RAMSAY ZAT
IEMAND UIT TE KAFFEREN OP TV.
MIJN VROUW ZEI: JE ZIET JEZELF ZEKER?"
1. OPGROEIEN >> De smaak van Zeeland
2. HET VAK >> Leren van Ronnie Herman
3. DE OMMEKEER >> Gordon Ramsay
4. PASSIE >> Terug naar zee
5. LIEVER LOKAAL >> De zee en de tuin
IN DIT HOOFDSTUK
VIDEO // 00:58 MINUUT
De SMAKEN
VAN ZEELAND
DE SMAKEN
VAN ZEELAND
Een jeugd in Zeeland. Smaken die ingebakken zitten in het geheugen en nooit meer weggaan. Al had Edwin nog geen verstand van koken. Toen nog niet...
“In 10 jaar gingen we
BIJNA WEL
IEDER JAAR FAILLIET.”
VERFIJNING
Koken leerde Edwin in de keuken van Ronnie Herman, de vader van Sergio. Op zijn 24ste werd Edwin in het diepe gegooid bij De Kromme Watergang. “Ik vond mezelf nog maar een middelmatige kok. Ik had ook totaal geen verstand van inkopen en hoe je een restaurant runt. Er was niemand in mijn familie die ervaring in de horeca had. We begonnen gewoon.” Edwin liep duizend keer met zijn kop tegen de muur. Hij was ook een kok die kon donderen in de keuken: “De pannen vlogen regelmatig door de lucht.”
1000 keer tegen de muur
DE CHEF ZIET HET LICHT IN LONDON
TSJA, BIEFSTUK
IN ZEELAND?
TSJA, BIEFSTUK
IN ZEELAND?
Van zijn laatste 1500 gulden gaan Edwin en zijn vrouw Blanche eten bij het restaurant van Gordon Ramsay in Londen. Dat blijkt de ommekeer.
EEN NIEUWE WIND BIJ DE KROMME WATERGANG
Edwin gaat terug naar de schelpjes uit zijn jeugd. Hij ontwikkelt een keuken die gebaseerd is op drie lagen: vis, zeewater en zeewier. Koken mét de zee. Hij gaat zijn eigen weg en leert zichzelf koken op sterrenniveau. In 2005 ontvangt De Kromme Watergang één Michelin-ster. In 2011 een tweede. Edwin doet dat op eigen kracht. Door hard te werken, zijn eigen gang te gaan, door te koken wat hij zelf lekker vindt en door heel gezond te leven. Ook reist hij de wereld rond op zoek naar de smaken die bij zijn geliefde Zeeland passen.
KOKEN MÈT DE ZEE
hoofdstuk 2: OESTERS MET VISSAUS
Vis, wier en pepers vormen de basis van de keuken van Edwin Vinke. Oesters, die zijn al perfect van zichzelf. Maar wat erbij? In Bangkok ontdekte de chef de smaken die hij zocht.
volgend hoofdstuk:
de chef
EEN LEVEN AAN ZEE
hoofdstuk 1
Jeugdherinneringen: eerst schelpjes rapen op het strand, daarna met de buren aan lange tafels tot laat. Toch stond biefstuk lang op de kaart. Tot een bezoek aan Gordon Ramsay.
“GORDON RAMSAY ZAT
IEMAND UIT TE KAFFEREN OP TV.
MIJN VROUW ZEI: JE
ZIET JEZELF ZEKER?"
1. OPGROEIEN >> De smaak van Zeeland
2. HET VAK >> Leren van Ronnie Herman
3. DE OMMEKEER >> Gordon Ramsay
4. PASSIE >> Terug naar zee
5. LIEVER LOKAAL >> De zee en de tuin
IN DIT HOOFDSTUK
Een jeugd in Zeeland. Schelpjes zoeken op het strand. Smaken die ingebakken zijn en nooit meer weggaan. Al had Edwin nog geen verstand van koken. Toen nog niet.
VIDEO // 01:48 minutEN
de smaken van zeeland
de smaken van zeeland
“In 10 jaar gingen we
BIJNA WEL
IEDER JAAR FAILLIET.”
VERFIJNING
Koken leerde Edwin in de keuken van Ronnie Herman, de vader van Sergio. Op zijn 24ste werd Edwin in het diepe gegooid bij De Kromme Watergang. “Ik vond mezelf nog maar een middelmatige kok. Ik had ook totaal geen verstand van inkopen en hoe je een restaurant runt. Er was niemand in mijn familie die ervaring in de horeca had. We begonnen gewoon.” Edwin liep duizend keer met zijn kop tegen de muur. Hij was ook een kok die kon donderen in de keuken: “De pannen vlogen regelmatig door de lucht.”
1000 keer tegen de muur
DE CHEF ZIET HET LICHT IN LONDON
TSJA, BIEFSTUK
IN ZEELAND?
Van zijn laatste 1500 gulden gaan Edwin en zijn vrouw Blanche eten bij het restaurant van Gordon Ramsay in Londen. Dat blijkt de ommekeer.
EEN NIEUWE WIND BIJ DE KROMME WATERGANG
Edwin gaat terug naar de schelpjes uit zijn jeugd. Hij ontwikkelt een keuken die gebaseerd is op drie lagen: vis, zeewater en zeewier. Koken mét de zee. Hij gaat zijn eigen weg en leert zichzelf koken op sterrenniveau. In 2005 ontvangt De Kromme Watergang één Michelin-ster. In 2011 een tweede. Edwin doet dat op eigen kracht. Door hard te werken, zijn eigen gang te gaan, door te koken wat hij zelf lekker vindt en door heel gezond te leven. Ook reist hij de wereld rond op zoek naar de smaken die bij zijn geliefde Zeeland passen.
KOKEN MÈT DE ZEE
Vis, wier en pepers vormen de basis van de keuken van Edwin Vinke. Oesters, die zijn al perfect van zichzelf. Maar wat erbij? In Bangkok ontdekte de chef de smaken die hij zocht.