Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Offline: This content can only be displayed when online.

edwin vinke

HOOFDSTUK 4

GROOTS 

EEN GERECHT MET BLØF

AMANDES SALSA ROJO

Samen met Paskal van de Zeeuwse band Bløf ontwikkelde Edwin een salsa rojo, een saus die inmiddels in de keuken van Edwin overal voor wordt gebruikt.

Offline: This content can only be displayed when online.

1. UITGELICHT >> Amandes

2. RECEPTUUR >> Pa, schrijf het op!

3. UITGELICHT >> Het peperonderzoek

4. HOE HEET? >> Schaal van Scoville

5. ALLES PROBEREN >> Koken met Paskal

6. BASISRECEPT >> De salsa rojo

7. MISE EN PLACE >> Alle bereidingen



IN DIT HOOFDSTUK

Offline: This content can only be displayed when online.

HET VLEES VAN AMANDES

IS STEVIG EN VEELZIJDIG.

uitgelicht:

De amande heeft een dikke ronde schelp van 6 tot 8 centimeter. De schelp is dof witachtig tot lichtrood met donkerrode zigzagstrepen. De schelp leeft in kolonies in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Daar graaft het dier zich in, ongeveer 20cm onder de zeebodem. De schelp voedt zich door zeewater te filteren op plantaardig plankton. Amandes bevatten veel vlees met een heerlijke smaak: stevig en veelzijdig, maar ook een beetje taai, daarom wordt ’t meestal fijngehakt. Je kunt ze zowel rauw als gekookt eten.

amandes

VIDEO // 01:53 MINUUT

“Pa, schrijf die
  recepturen nou
  eens op.”

“PA, SCHRIJF DIE
  RECEPTUREN NOU
  EENS OP.”

Offline: This content can only be displayed when online.

Hoe amandes smaken? Proef 'm eerst rauw, aldus de chef. Proeven is alles, eens temeer omdat de chef eigenlijk helemaal geen recepturen heeft…


VOOR EDWIN VINKE ZIJN RECEPTEN NOOIT HETZELFDE

“Mensen komen
  hier al 15 jaar
  eten en
  hebben
  in die 15 jaar
  nog nooit
  hetzelfde
  gegeten.”

“MENSEN KOMEN
  HIER AL 15 JAAR
  ETEN EN
  HEBBEN
  IN DIE 15 JAAR
  NOG NOOIT
  HETZELFDE
  GEGETEN.”

Offline: This content can only be displayed when online.

Na ze gevuld te hebben legt de chef tien wilde eenden in de bijenwas om te rijpen. Iedere week wordt er één gekraakt; is 'ie nog lekker?


Offline: This content can only be displayed when online.

"Ieder schelpje

verdient 

zijn eigen pepertje."

uitgelicht:

Chef Edwin is gek op pepers. Sterker nog: iedere schelpje verdient zijn eigen pepertje. “De peper geeft dat kleine schelpje een schop onder zijn kont.” Het team van De Kromme Watergang start daarom een doorlopend onderzoek naar pepers. Blijven proeven. Blijven experimenteren. Wat is lekker bij wat? En wanneer? De resultaten proef je iedere dag in de gerechten in De Kromme Watergang. Het onderzoek is ook nooit afgerond. Geen dag is immers hetzelfde.

het peperonderzoek

Offline: This content can only be displayed when online.

het PEPERpalet

HOE PITTIG ZIJN DE VERSCHILLENDE PEPERs? KLik op de ingrediënten!

VIDEO // 01:31 MINUUT

“Paskal is net als
  ik: hij wil alles
  proberen.”

“PASKAL IS NET ALS
  IK: HIJ WIL ALLES
  PROBEREN.”

Offline: This content can only be displayed when online.

Proeven. Experimenteren. Met continue nieuwe mensen ook. In 2020 maakte Edwin met mede-Zeeuw Paskal Jakobsen van Bløf een kookboek. Samen komen ze op deze salsa rojo.


Offline: This content can only be displayed when online.

"Zelfs op de boterham

is deze saus lekker!"

EEN NIEUW BASISRECEPT:

Er zijn van die recepten, die Edwin blijft gebruiken. Iets dat goed is, is goed. Deze gebakken salsa rojo is daar één van. Je kunt het overal bij eten. “Deze Mexicaanse saus kun je gebruiken voor een schelpje, maar ook voor bij de barbecue. Hij is overal lekker bij, zelfs gewoon op een boterham.”

salsa rojo met bLØF

Deze salsa rojo moet in een potje in je vriezer. De chef vertelt stap voor stap hoe je 'm maakt.

Offline: This content can only be displayed when online.

MISE EN PLACE

AMANDES SALSA ROJO

De basis van bijna ieder gerecht is vis, zeewier en peper. De zeewier haalt hij direct aan de waterlinie, bij zijn vriend Jan.

volgend hoofdstuk:

EEN GERECHT MET BLØF

AMANDES SALSA ROJO

hoofdstuk 4

Samen met Paskal van de Zeeuwse band Bløf ontwikkelde Edwin een salsa rojo, een saus die inmiddels in de keuken van Edwin overal voor wordt gebruikt.

1. UITGELICHT >> Amandes

2. RECEPTUUR >> Pa, schrijf het op!

3. UITGELICHT >> Het peperonderzoek

4. HOE HEET? >> Schaal van Scoville

5. ALLES PROBEREN >> Koken met Paskal

6. BASISRECEPT >> De salsa rojo

7. MISE EN PLACE >>
Alle bereidingen



IN DIT HOOFDSTUK

HET VLEES VAN AMANDES

IS STEVIG EN VEELZIJDIG.

uitgelicht:

De amande heeft een dikke ronde schelp van 6 tot 8 centimeter. De schelp is dof witachtig tot lichtrood met donkerrode zigzagstrepen. De schelp leeft in kolonies in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Daar graaft het dier zich in, ongeveer 20cm onder de zeebodem. De schelp voedt zich door zeewater te filteren op plantaardig plankton. Amandes bevatten veel vlees met een heerlijke smaak: stevig en veelzijdig, maar ook een beetje taai, daarom wordt ’t meestal fijngehakt. Je kunt ze zowel rauw als gekookt eten.

amandes

VIDEO // 01:53 MINUUT

“Pa, schrijf die
  recepturen nou
  eens op.”

Hoe amandes smaken? Proef 'm eerst rauw, aldus de chef. Proeven is alles, eens temeer omdat de chef eigenlijk helemaal geen recepturen heeft…


VOOR EDWIN VINKE ZIJN RECEPTEN NOOIT HETZELFDE

“Mensen komen
  hier al 15 jaar
  eten en
  hebben
  in die 15 jaar
  nog nooit
  hetzelfde
  gegeten.”

"Ieder schelpje

verdient 

zijn eigen pepertje."

uitgelicht:

Chef Edwin is gek op pepers. Sterker nog: iedere schelpje verdient zijn eigen pepertje. “De peper geeft dat kleine schelpje een schop onder zijn kont.” Het team van De Kromme Watergang start daarom een doorlopend onderzoek naar pepers. Blijven proeven. Blijven experimenteren. Wat is lekker bij wat? En wanneer? De resultaten proef je iedere dag in de gerechten in De Kromme Watergang. Het onderzoek is ook nooit afgerond. Geen dag is immers hetzelfde.

het peperonderzoek

TABASCO-SAUS

2.500 SHU

SAMBAL 

2.000 SHU

Scotch Bonnet

100.000 SHU

Piri piri 

50.000 SHU

Madame Jeanette

32.500 SHU

10.000 SHU

Zwarte penja-peper

RODE PEPER

3.000 SHU

JALAPEÑO-PEPER

2.500 SHU

het smaakpalet

HOE PITTIG ZIJN DE VERSCHILLENDE PEPERS?

VIDEO // 01:31 MINUUT

“Paskal is net als
  ik: hij wil alles
  proberen.”

Proeven. Experimenteren. Met continue nieuwe mensen ook. In 2020 maakte Edwin met mede-Zeeuw Paskal Jakobsen van Bløf een kookboek. Samen komen ze op deze salsa rojo.


"Zelfs op de boterham

is deze saus lekker!"

EEN NIEUW BASISRECEPT:

Er zijn van die recepten, die Edwin blijft gebruiken. Iets dat goed is, is goed. Deze gebakken salsa rojo is daar één van. Je kunt het overal bij eten. “Deze Mexicaanse saus kun je gebruiken voor een schelpje, maar ook voor bij de barbecue. Hij is overal lekker bij, zelfs gewoon op een boterham.”

salsa rojo met bLØF

MISE EN PLACE

AMANDES SALSA ROJO

Deze salsa rojo moet in een potje in je vriezer. De chef vertelt stap voor stap hoe je 'm maakt.

De basis van bijna ieder gerecht is vis, zeewier en peper. De zeewier haalt hij direct aan de waterlinie, bij zijn vriend Jan.

volgend hoofdstuk: