kerstspecial
Editie #4, DECEMBER 2021
GROOTS
KERSTINKOPEN
DE KEUZES VAN DE CHEFs
Tijd voor de kerstinkopen! Kijk welke keuzes de chefs maken voor een droom-kerstdiner.
Echt herfstproduct
eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood komt uit de boletenfamilie en groeit gewoon in het wild. Van september tot eind oktober wordt het brood geplukt. Daardoor is het een prachtig herfstproduct. Door het na het plukken in plakjes te snijden en te drogen, concentreren de smaken zich en is het maanden houdbaar. De nootachtige smaak geeft een gerecht diepgang en verfijning.
EEKHOORNTJESBROOD
HEEFT EEN NOOTACHTIGE
SMAAK EN EEN KRACHTIG AROMA
DONKER EN INTENS
Kraken Black Spiced is een donkere en intense rum. Hij zit boordevol winterse smaken zoals kaneel, gember en kruidnagel, waardoor deze rum perfect smaak geeft aan het recept van Menno.
KRAKEN BLACK SPICED
ECHT NEDERLANDS:
De schol is een echte Nederlandse vis, en is het hele jaar door vers verkrijgbaar, recht uit de Noordzee. Dat is mooi, want door de vrij neutrale smaak is de schol te verwerken in veel gerechten. Kleine formaten worden vaak panklaar verkocht, grotere schollen worden verkocht als filets. Soenil maakt van de filets rolletjes, waardoor ze in de pan lekker 'al dente' blijven.
SCHOL
boemboe
WELKOM BIJ PROJECT RENDANG VAN SUNIL BAHADOER
terug naar de roots
PLANT MET PIT
Thaise basilicum smaakt anders dan Europese basilicum. De Aziatische variant proeft meer naar anijs. Het kruid is krachtig van smaak, dus gebruik er niet te veel van in een gerecht.
thaise basilicum
LICHT EN MALS
Een piepkuiken (poussin) is een kippenkuiken dat maximaal 6 weken oud is. Ze zijn 100 procent natuurlijk. Dat wil zeggen: ze zijn niet gevoed met krachtvoer of hormonen. Het gevolg? Mals, licht en bijna zoetig vlees.
PIEPKUIKEN
STEVIG EN FRISZOET
De Jonagold appel is een kruising van Jonathan en Golden Delicious en wordt in Nederland veel geteeld. De appel is friszoet van smaak. Daarnaast kan de Jonagold lang bewaard worden. Omdat het ook een stevige appel is, verkleurt hij niet zo snel als hij geblancheerd wordt.
jonagold
PITTIG EN ZOET
Stemgember wordt ook wel bakgember genoemd en bevat gember die in zoete siroop is ingemaakt. Je vindt het veel terug in wokgerechten, zoete bakgerechten en toetjes, omdat de smaak lekker zoet en pittig is.
STEMGEMBER
• 6 st wilde eend
• 1 st bieslook
• 1 st flespompoen
• 1 st gecondenseerde Melk
• 2 st gember
• 1 l gevogeltebouillon
• 1 st glucose
• 1 l kookroom
• 1 st isomalt
• 300 gr jeneverbessen
• 1 st kummel
• 1 bos laurier
• 2 st limoen
• 1 kg mais korrels
• 10 st mandarijn
• 2 st citroen
• 1 st knoflook
• 1 l maisolie
• 1 st mosterdzaad
• 1 st pompoenpitten
• 1 kg roomboter staaf gezouten
• 1 st venkelzaad
• 1 l natuurazijn
• 1 st poedersuiker
• 1 st pompoenpitolie
• 1 bos sereh
• 8 st sjalot
• 2 st suikermais
• 500 gr suiker
• 1 st venkel
• 1 bos waterkers
• 750 ml witte wijn
• 100 g zeezout
• 1 st Granny Smith appel
OVERIG:
• Bijenwas
• 1 bos bronzen venkel
MATERIALEN:
• 1 st silicone matje gastronorm
• 1 st slagerstouw
• 1 st stekerdoos
• 1 st vacumeerzakken
• 1 st cilinder 8 cm
• 1 st blender
• 1 st bolzeef fijn
• 2 st spuitzak
• 1 st bakmal
• 1 st gasbrander
ALLES WAT JE NODIG HEBT VOOR zes PERSONEN
DE INKOOPLIJST
groots
In GROOTS Magazine delen sterrenchefs een gerecht èn hun verhaal. Lees in het laatste hoofdstuk meer over GROOTS.
volgend hoofdstuk
KERSTINKOPEN
DE KEUZES VAN DE CHEFs
Tijd voor de kerstinkopen! Kijk welke keuzes de chefs maken voor een droom-kerstdiner.
hoofdstuk 4
Echt herfstproduct
Eekhoorntjesbrood komt uit de boletenfamilie en groeit gewoon in het wild. Van september tot eind oktober wordt het brood geplukt. Daardoor is het een prachtig herfstproduct. Door het na het plukken in plakjes te snijden en te drogen, concentreren de smaken zich en is het maanden houdbaar.
eekhoorntjes-brood
DONKER EN INTENS
Kraken Black Spiced is een donkere en intense rum. Hij zit boordevol winterse smaken zoals kaneel, gember en kruidnagel, waardoor het perfect smaak geeft aan het Menno's recept.
KRAKEN BLACK SPICED
ECHT NEDERLANDS:
De schol is een echte Nederlandse vis, en is het hele jaar door vers verkrijgbaar, recht uit de Noordzee. Dat is mooi, want door de vrij neutrale smaak is de schol te verwerken in veel gerechten. Kleine formaten worden vaak panklaar verkocht, grotere schollen worden verkocht als filets. Soenil maakt van de filets rolletjes, waardoor ze in de pan lekker 'al dente' blijven.
SCHOL
LICHT EN MALS
Een piepkuiken (poussin) is een kippenkuiken dat maximaal 6 weken oud is. Ze zijn 100 procent natuurlijk. Dat wil zeggen: ze zijn niet gevoed met krachtvoer of hormonen. Het gevolg? Mals, licht en bijna zoetig vlees.
PIEPKUIKEN
PLANT MET PIT
Thaise basilicum smaakt anders dan Europese basilicum. De Aziatische variant proeft meer naar anijs. Het kruid is krachtig van smaak, dus gebruik er niet te veel van in een gerecht.
thaise basilicum
PITTIG EN ZOET
Stemgember gevat gember dat in zoete siroop is ingemaakt. Het wordt ook wel bakgember genoemd. Doordat het zoet en pittig is, wordt stemgember veel gebruikt bij
wokgerechten, zoete bakgerechten en toetjes.
STEMGEMBER
STEVIG EN FRISZOET
De Jonagold appel is een kruising van Jonathan en Golden Delicious en wordt in Nederland veel geteeld. De appel is friszoet van smaak. Daarnaast kan de Jonagold lang bewaard worden. Omdat het ook een stevige appel is, verkleurt hij niet zo snel als hij geblancheerd wordt.
jonagold
• 6 st wilde eend
• 1 st bieslook
• 1 st flespompoen
• 1 st gecondenseerde Melk
•
OVERIG:
• Bijenwas
• 1 bos bronzen venkel
MATERIALEN:
• 1 st silicone matje gastronorm
• 1 st slagerstouw
• 1 st s
ALLES WAT JE NODIG HEBT VOOR zes PERSONEN
DE INKOOPLIJST
groots
In GROOTS Magazine delen sterrenchefs een gerecht èn hun verhaal. Lees in het laatste hoofdstuk meer over GROOTS.
volgend hoofdstuk