Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Offline: This content can only be displayed when online.

kerstspecial

Editie #4, DECEMBER 2021

GROOTS

Televisiechef Ramon Brugman pakt deze kerst uit met een dessert van appel-gembercompote, amandelspijs en een coulis van Thaise basilicum.

VAN RAMON BRUGMAN

HET DROOMDESSERT

Offline: This content can only be displayed when online.

“DIT IS Zo'N LEKKER 

DESSERT, DE COMBINATIE

VAN SMAKEN HEEFT ALLES!"

Chef Ramon Brugman is - na jarenlang chefkok en patissier te zijn geweest - wekelijks te zien op televisie. Dit jaar heeft hij voor GROOTS Magazine een uniek kerstdessert uitgedacht. Appel speelt hierin de hoofdrol. Je maakt dit feestelijke gerecht ook gemakkelijk zelf, want Ramon legt alles stap voor stap uit.






EEN KADO VAN RAMON

Offline: This content can only be displayed when online.

Appelbloesem

RAMON BRUGMAN

Appel-gembercompote

Coulis van Thaise basilicum

Appelgel

appelchips

Koekkruim

Chocolade

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

VIDEO // 01:48 minutEN

STap 1:
DE APPEL
COMPOTE

STAP 1:
DE APPEL
COMPOTE

Ramon start met de appelcompote. Schil en snijd Jonagold in kleine blokjes. Breng witte wijn aan de kook met suiker en citroen, en blancheer de brunoise van appel.  
 
[G1]Geen twee puntjes op de i

Offline: This content can only be displayed when online.

Vijf jaar oud:

VIDEO // 01:18 MIN

  • Doe 100 gram boter, 100 gram basterdsuiker, 150 gram bloem en fivespice in de keukenmachine en meng met de vlinder tot er kleine deegballetjes in staan.
  • Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten op 170 graden.
  • Schep na 3 minuten even om.
  • Laat afkoelen en draai fijn in een keukenmachine. 

STAP 2: HET KRUIMELDEEG

Offline: This content can only be displayed when online.

“Thaise basilicum is zo lekker van

 SMAAK. HET HEEFT WAT DROPPERIGS,

ANIJZIGS EN IS TOCH HEEL FRIS.”

VIDEO // 00:53

  • Breng de suiker en water aan de kook en laat afkoelen tot 4 graden. Blancheer Thaise basilicum en koel terug in ijswater.
  • Knijp de bossen uit en pureer het meteen staafmixer samen met het koude suikerwater.
  • Zeef het door een doek of koffiefilter.
  • Meng het met citroenolie en dragonazijn.

STAP 3: COULIS VAN THAISE BASILICUM

VERFIJNING

Offline: This content can only be displayed when online.

VIDEO // 01:14 minutEN

STap 4:
APPEL CHIPS

STAP 4:
APPEL
CHIPS

Snijd met de mandoline superdunne schijfjes Jonagold en steek ze met een steker uit tot halvemaantjes. Week ze in citroen- en suikerwater en droogt ze dan anderhalf uur in de oven op 95 graden.

Offline: This content can only be displayed when online.

Vijf jaar oud:

VIDEO // 01:24 MINUUT

  • Kook 900 ml appelsap op met gember, djeroek poeroet en een citroenschil.
  • Doe de agar agar erbij terwijl je roert en kook 2 minuten door.  Giet het in een bakje en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Draai het fijn in de keukenmachine tot een gladde gel.
  • Doe de gel in een spuitzakje.

STAP 5: DE APPELGEL

Offline: This content can only be displayed when online.

VIDEO // 01:34

  • Pureer de stemgember met een staafmixer tot een puree.
  • Voeg kleine blokjes amandelspijs toe en pureer het tot een pasta.
  • Doe de appelblokjes in een schaal en roer de pasta erdoorheen.

STAP 6: DE  AANMAAK VOOR DE COMPOTE

VERFIJNING

Offline: This content can only be displayed when online.

VIDEO // 01:48 minutEN

STap 7:
HET BORD

STAP 7:
HET
BORD

Alle onderdelen zijn klaar en Ramon maakt het bord op met behulp van een steker. Versier het met wat appelbloesem en chocolade en je zet een waar feestje op tafel!

Offline: This content can only be displayed when online.

Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.

DE WIJN

Domäne Wachau Beerenauslese

Bij het dessert van Ramon past een mooie dessertwijn. Domäne Wachau Beerenauslese is een complexe zoete wijn. Geurend naar citrus en honing met een kleine vleugje gember. Het
is één van de zoetste wijnen die er in Oostenrijk gemaakt worden. Bijna overdadig. Een dessert op zich.

Welke keuzes hebben de chefs voor dit kerstdiner? Bekijk de kerstinkopen!

volgend hoofdstuk:

hoofdstuk 3

Televisiechef Ramon Brugman pakt deze kerst uit met een dessert van appel-gembercompote, amandelspijs en een
coulis van Thaise basilicum.

HET DROOMDESSERT

van ramon brugman

“DIT IS Zo'N LEKKER 

DESSERT, DE COMBINATIE

VAN SMAKEN HEEFT ALLES!"

Chef Ramon Brugman is - na jarenlang chefkok en patissier te zijn geweest - wekelijks te zien op televisie. Dit jaar heeft hij voor GROOTS Magazine een uniek kerstdessert uitgedacht. Appel speelt hierin de hoofdrol. Je maakt dit feestelijke gerecht ook gemakkelijk zelf, want Ramon legt alles stap voor stap uit.

EEN KADO VAN RAMON

RAMON BRUGMAN

Appel-gembercompote met amandelspijs en coulis van Thaise basilicum

Coulis van Thaise basilicum

Appelgel

appelchips

Appelbloesem

Chocolade

koekkruim

VIDEO // 01:48 MINUTEN

stap 1:
de appel
compote

stap 1:
de appel
compote

Ramon start met de appelcompote. Schil en snijd Jonagold in kleine blokjes. Breng witte wijn aan de kook met suiker en citroen, en blancheer de brunoise van appel.  
 
[G1]Geen twee puntjes op de i

VIDEO // 01:18 MIN

  • Doe 100 gram boter, 100 gram basterdsuiker, 150 gram bloem en fivespice in de keukenmachine en meng met de vlinder tot er kleine deegballetjes in staan.
  • Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten op 170 graden.
  • Schep na 3 minuten even om.
  • Laat afkoelen en draai fijn in een keukenmachine. 

STAP 2: HET KRUIMELDEEG

“thaise basilicum is zo lekker

van smaak. het heeft wat

dropperigs, anijzigs en

is toch heel fris.”

VIDEO // 00:53

  • Breng de suiker en water aan de kook en laat afkoelen tot 4 graden. Blancheer Thaise basilicum en koel terug in ijswater.
  • Knijp de bossen uit en pureer het meteen staafmixer samen met het koude suikerwater.
  • Zeef het door een doek of koffiefilter.
  • Meng het met citroenolie en dragonazijn.

STAP 3: COULIS VAN THAISE BASILICUM

VIDEO // 01:48 MINUTEN

stap4:
appel
chips

stap4:
appel
chips

Snijd met de mandoline superdunne schijfjes Jonagold en steek ze met een steker uit tot halvemaantjes. Week ze in citroen- en suikerwater en droogt ze dan anderhalf uur in de oven op 95 graden.

VIDEO // 01:24 MINUUT

  • Kook 900 ml appelsap op met gember, djeroek poeroet en een citroenschil.
  • Doe de agar agar erbij terwijl je roert en kook 2 minuten door.  Giet het in een bakje en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Draai het fijn in de keukenmachine tot een gladde gel.
  • Doe de gel in een spuitzakje.

STAP 5: DE APPELGEL

VIDEO // 01:34

  • Pureer de stemgember met een staafmixer tot een puree.
  • Voeg kleine blokjes amandelspijs toe en pureer het tot een pasta.
  • Doe de appelblokjes in een schaal en roer de pasta erdoorheen.

STAP 6: DE  AANMAAK VOOR DE COMPOTE

VIDEO // 01:48 MINUTEN

stap 7:
het
bord

stap 7:
het
bord

Alle onderdelen zijn klaar en Ramon maakt het bord op met behulp van een steker. Versier het met wat appelbloesem en chocolade en je zet een waar feestje op tafel!

Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.

DE WIJN

DOMÄNE WACHAU BEERENAUSLESE

Bij het dessert van Ramon past een mooie dessertwijn. Domäne Wachau Beerenauslese is een complexe zoete wijn. Geurend naar citrus en honing met een kleine vleugje gember.

Welke keuzes hebben de chefs voor dit kerstdiner? Bekijk de kerstinkopen!

volgend hoofdstuk: