kerstspecial
Editie #4, DECEMBER 2021
GROOTS
Wat zet chef Soenil Bahadoer deze kerst op tafel? Natuurlijk komt er een boemboe bij aan te pas… En lekkers uit de Noordzee.
VAN SOENIL BAHADOER
DE KERSTSOEP
In 1977 wordt Menno Post geboren in Den Haag, maar zijn jeugd brengt hij door in Friesland. Biologie lijkt hem een leuk vak; de natuur lonkt.
“DIT RECEPT IS VOOR 4 PERSONEN, MAAR
LAAT JE NIET KENNEN! MAAK EEN
GROTE PAN EN VRIES HET IN!"
Met tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen verrast chef Soenil Bahadoer zijn gasten al 25 jaar met zijn visie op de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Speciaal voor GROOTS Magazine deelt hij zijn recept voor kokos masala soep met schol. Een heerlijk en eenvoudig recept om je gasten mee te verwennen!
EEN KADO VAN SOENIL
SOENIL BAHADOER:
Kokos masala soep met schol
Scholfilet
Paksoi
Oost-Indische kers
Kokosmelk
Boemboe
“Als je niet weet hoe je schol
FILEERT, VRAAG DAN OF ZE HET OP
DE VISAFDELING VAN MAKRO VOOR JE DOEN.”
VIDEO // 00:40 MINUUT
Schol is een lekker stukje vis uit de Noordzee. Soenil start met het fileren.
- Maak de schol schoon en snijd de vissengraat eruit.
- Snijd de filet niet te dun. De schol moet tijdens het bakken een beetje al dente blijven vanbinnen, niet te gaar.
- Kerf de schol op twee plekken in en maak een rolletje.
STAP 1: HET FILEREN VAN
DE SCHOL
Vijf jaar oud:
VIDEO // 01:35 MIN
VERFIJNING
- Snijd de gember, peper, ui en knoflook fijn, kneus de sereh en snijd in stukjes.
- Maak het kruidenmengsel fijn in een blender of een vijzel.
- Doe er een beetje zout bij, daardoor wordt de boemboe lekker papperig.
- Voeg de kurkuma en masala toe.
- Doe een scheutje olie erbij en voilà!
STAP 2: DE BOEMBOE
VIDEO // 01:48 minutEN
STAp 3:
Alles in
de pan!
STAP 3:
ALLES IN
DE PAN!
Bouillon, kokosmelk, de boemboe... alles staat klaar om in de pan te doen. We gaan het soepje maken. Die geuren! Wel blijven roeren, anders brandt de boemboe aan.
Vijf jaar oud:
VIDEO 01:06 min
VERFIJNING
- Bak de schol aan weerzijde in wat olijfolie tot de vis verkleurt.
- Gaar hem dan 4 minuten verder in de boter.
- Bedruip tijdens het bakken de vis met de boter, zo blijft hij sappig.
- Kruid met peper en zout.
STAP 4: HET BAKKEN VAN
DE SCHOL
VIDEO // 01:07 minutEN
STAP 5:
HET BORD
stap 5:
het bord
De soep van Soenil is klaar. Even opschuimen en de vis kan erbij. De schol kan in de soep of ernaast geserveerd worden. Nog wat paksoi en Oost-Indische kers erop en voilà!
Moillard-Thomas Pouilly-Fuissé
Bij het gerecht van Soenil past een heerlijke Moillard-Thomas Pouilly-Fuissé. Een elegante wijn met verfijnde zuurgraad en aromatische tonen van citrus en perzik. Het wijnhuis is gelegen in het hart van Nuits-Saint-Georges, tussen de beroemdste appellaties in de wijnstreek Bourgogne.
Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.
DE WIJN
HET DESSERT VAN RAMON
Televisiechef Ramon Brugman pakt deze kerst uit met een dessert van appel-gembercompote, amandelspijs en een coulis van Thaise basilicum.
volgend hoofdstuk:
hoofdstuk2
van soenil bahadoer
DE KERSTSOEP
Wat zet chef Soenil Bahadoer deze kerst op tafel? Natuurlijk komt er een boemboe bij aan te pas… En lekkers uit de Noordzee.
Met tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen verrast chef Soenil Bahadoer zijn gasten al 25 jaar op zijn visie op de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Speciaal voor GROOTS magazine deelt hij zijn recept voor kokos masala soep met schol. Een heerlijk - en makkelijk te maken - recept om thuis te maken!
EEN KADO VAN SOENIL
Een groots KERSTgerecht:
WILDE EEND IN BIJENWAS GERIJPT MET POMPOEN-ZOETZUUR, MAIS EN SAUS VAN GEZOUTEN KARAMEL
Boemboe
Kokosmelk
oost-indische kers
Paksoi
Scholfilet
“ALS JE NIET WEET HOE
dan of ze het op de visafdeling
je schol fillert, vraag
van de makro voor je doen.”
VIDEO // 00:40 MINUUT
Schol is een lekker stukje vis uit de Noordzee. Soenil start met het fileren.
- Maak de schol schoon en snijd de vissengraat eruit.
- Snijd de filet niet te dun. De schol moet tijdens het bakken een beetje al dente blijven vanbinnen, niet te gaar.
- Kerf de schol op twee plekken in en maak een rolletje.
STAP 1: HET FILEREN VAN
DE SCHOL
VERFIJNING
- Snijd de gember, peper, ui en knoflook fijn, kneus de sereh en snijd in stukjes.
- Maak het kruidenmengsel fijn in een blender of een vijzel.
- Doe er een beetje zout bij, daardoor wordt de boemboe lekker papperig.
- Voeg de kurkuma en masala toe.
- Doe een scheutje olie erbij en voilà!
STAP 2: DE BOEMBOE
VIDEO // 01:48 MINUTEN
stap 3:
alles in
de pan!
stap 3:
alles in
de pan!
Bouillon, kokosmelk, de boemboe... alles staat klaar om in de pan te doen. We gaan het soepje maken. Die geuren! Wel blijven roeren, anders brandt de boemboe aan.
VERFIJNING
- Bak de schol aan weerzijde in wat olijfolie tot de vis verkleurt.
- Gaar hem dan 4 minuten verder in de boter.
- Bedruip tijdens het bakken de vis met de boter, zo blijft hij sappig.
- Kruid met peper en zout.
STAP 4: HET BAKKEN VAN DE SCHOL
VIDEO // 01:48 MINUTEN
stap 5:
het
bord
stap 5:
het
bord
De soep van Soenil is klaar. Even opschuimen en de vis kan erbij. De schol kan in de soep of ernaast geserveerd worden. Nog wat paksoi en Oost-Indische kers erop en voilà!
MOILLARD-THOMAS POUILLY-FUISSÉ
Bij het gerecht van Soenil past een heerlijke Moillard-Thomas Pouilly-Fuissé. Een elegante wijn met verfijnde zuurgraad en aromatische tonen van citrus en perzik.
Maak de avond compleet met een perfect bijpassende wijn.
DE WIJN
Televisiechef Ramon Brugman pakt deze kerst uit met een dessert van appel-gembercompote, amandelspijs en een coulis van Thaise basilicum.
volgend hoofdstuk: